”Hyresstopp bra för ekonomin”
– Vi vill tydliggöra den här aspekten. För varje procent hyrorna höjs minskar hyresgästernas konsumtionsutrymme med en miljard kronor, säger Greger Björkegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm.
Han påminner också om att Stockholms kommunala bostadsbolags ekonomi är så god att de gjort utdelningar till ägarna på 3 miljarder kronor de senaste åren.
– Och om de kan dela ut de här jättepengarna, hur mycket tjänar inte de privata fastighetsägarna? frågar han retoriskt.
I stället bör vinsterna investeras i fler bostäder och upprustning, menar Greger Björkegren.
Fastighetsägarna har redan gått in i förhandlingarna genom att yrka 2,7 procents hyreshöjningar för nästa år. Men ännu har inte förhandlingarna kommit igång ordentligt.
– Det ser ut som att ingen vill börja förhandla innan de privata förhandlingarna är klara. Man beter sig avvaktande, säger Greger Björkegren.
Fastighetsägarnas näringspolitiska chef Martin Lindvall kommenterade debattartikeln på twitter. Han undrar om man kan ta den på allvar.
– Det är ett politiskt utspel, jag utgår från att de inte presenterar ett bud via en debattartikel. Man kan inte beskylla en hel bransch för att vara samhällsfarliga, bara för att man vill höja priset, säger han och fortsätter.
– Ingen höjer hyran på skoj. Höjningar baseras på såväl lokala hyresstrukturer som underhållsbehov och andra driftskostnader. Att inte ha något avkastningskrav alls är inte förenligt med lagen, det är inte att bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer.