Annons

Hyresvärd dröjde fyra år med att skicka in avtal – Johanna får bo kvar i sin lägenhet

Stockholm För att få hyra lägenheten behövde Johanna skriva på ett avtal om att hon avstår besittningsskyddet. Hyresvärden glömde därefter under fyra år att skicka in avtalet till Hyresnämnden med resultat att Johanna får bo kvar. "Jag är mycket glad", säger hon till Hem & Hyra.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresvärden försökte säga upp Johanna men hon får bo kvar efter ett beslut i hyresnämnden.

Johanna, som heter något annat i verkligheten, berättar att hon i oktober 2019 flyttade in i en tvårumslägenhet i Stockholm. Hon skrev på förstahandskontraktet den 2 oktober, ett kontrakt utan tidsbegränsning.

– Men jag fick samtidigt skriva på en överenskommelse med fastighetsägaren om att jag avstår från besittningsskyddet. Det var ett villkor för att få hyra lägenheten.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Enligt överenskommelsen, som undertecknades av såväl Johanna som en representant för fastighetsägaren, ska lägenheten användas som evakueringsbostad i samband med renovering av tio namngivna fastigheter.

I överenskommelsen står det också att den gäller i fyra år.

Fick negativt besked från värden

– Men för att vara giltig behövde den godkännas av Hyresnämnden. Fastighetsägaren skickade dock inte in någon ansökan, berättar Johanna.
– I våras mejlade jag värden och frågade om jag fick bo kvar i lägenheten, men fick ett negativt svar.

Kort därefter skickade värden ett traditionellt pappersbrev till Johanna med innebörden att hennes hyreskontrakt sägs upp och att hon ska ha flyttat ut ur lägenheten senast den 30 september, det vill säga nästan exakt fyra år efter att hon flyttat in.

Enligt brevet ska lägenheten användas som evakueringslägenhet i samband med renovering av en annan fastighet.

– Kort därefter kom det en fastighetsskötare som gjorde en förbesiktning av lägenheten och kollade att allt såg bra ut, vilket det gjorde.

Läs ocksåJosefin tvingades flytta flera gånger med dottern – så breder korttidskontrakten ut sigJosefin bodde på flera olika korttidskontrakt

Sommaren gick.

Annons

Någon överenskommelse om att avstå besittningsskyddet hade fortfarande inte kommit in till Hyresnämnden i Stockholm.

– Fredagen den 29 september i år betalade jag därför in hyran för oktober månad, berättar Johanna.

Tvist om besittningsskydd

När hon efter helgen inte flyttade ut från lägenheten försökte värden få kontakt med henne.
Först via telefon och sedan via mejl.

– Jag svarade att jag har besittningsskydd till lägenheten.

Värden replikerade att det har hon inte alls och påpeka att hon skriftligt gått med på att avstå från besittningsskyddet.

Värden skickade dessutom en kopia på avtalet som alltså inte var godkänt av Hyresnämnden och därmed inte gällande.

– De stängde även av min bricka så att jag inte kunde låsa upp porten och inte heller komma in i tvättstugan eller mitt förråd. Men jag kom i alla fall in i min lägenhet som låses med vanlig nyckel.
Kort därefter, den fjärde oktober i år, skickade värden in en ansökan till Hyresnämnden i Stockholm om att överenskommelsen med Johanna – om att hon avstår från besittningsskyddet – ska godkännas.

Beskedet: du får bo kvar

Senare samma dag mejlade hyresvärdens representant Hyresgästföreningens jurist Alexander Harder, som har hjälpt Johanna i sina kontakter med värden, och meddelade att de drar tillbaka uppsägningen och att hon får bo kvar i lägenheten på tillsvidarekontrakt.

Annons

Två dagar senare avslog Hyresnämnden ansökan med motiveringen att den kommit in för sent.

– Eftersom värden inte i tid skickade in ansökan till Hyresnämnden har hon hela tiden haft besittningsskydd till lägenheten, säger Alexander Harder.

Har du varit med om något liknande?

– Aldrig. Det som har hänt är mycket ovanligt.

Johanna säger till Hem & Hyra att hon är nöjd med slutresultatet.

– Det visar hur viktigt det är att ha koll på sina rättigheter.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.