HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd vill byta till sig lägenhet i sitt eget hus

Göteborg Göteborgaren vill byta till sig en etta i Stockholm. Men han äger själv huset den ligger i. Hans värd misstänker att det läggs pengar emellan vid bytet, och nu säger hyresnämnden nej.
Foto: Pixabay/AnnaKarin Löwendahl
Hyresnämnden säger nej till bytet mellan Stockholm och Göteborg.

På pappret har mannen fullgoda skäl att få byta sin tvåa i centrala Göteborg. Han ska jobba i Stockholm, och behöver därför bo där.

Göteborgaren har även hittat ett bytesobjekt, en centralt belägen etta i huvudstaden. Där bor just nu en hyresgäst som omgående behöver bostad i Göteborg där han har sitt arbete.

Läs också”Spring” i huset inte skäl för vräkning

Allt hade varit gott och väl, om det inte vore för att göteborgaren själv äger hyreshuset i Stockholm. Det har fått hans egen Göteborgsvärd att ana oråd. Nu har bytet blivit ett fall för hyresnämnden.

Göteborgarens hyresvärd uppger sig hantera bytesärenden varje månad. Bolaget brukar inte ”sätta sig på tvären” vid sådana önskemål, eftersom man vill att hyresgästen ska ha en trygghet i att kunna byta enligt hyreslagen.

Det här är andra gången någonsin som värden är med i ett bytesärende hos hyresnämnden, enligt bolaget. Förra gången, för över tio år sedan, gällde tvisten samma hyresgäst.

Läs ocksåTrean hyrdes ut på bokningssajt – nu river värden kontraktet

Då ville han byta en lägenhet i en grannkommun mot den han nu bor i. När hans blivande värd ville kontakta bytesvärden, så som bolaget brukar vid direktbyten, så visade det sig att det var den blivande hyresgästen själv som ägde huset.

Den gången gick bytet igenom. Men nu menar hyresvärden att göteborgaren borde kunna få loss en av sina egna lägenheter att bo i, utan att behöva utnyttja hyreslagens skyddsregler. Stockholmaren borde också lätt kunna hitta en annan bytespartner, med tanke på lägenhetens attraktiva läge.

Enligt hyresvärden förekommer en hel del svarthandel med bolagets centralt belägna lägenheter i Göteborg, eftersom de har låga hyror. Bolaget misstänker därför att det ligger pengar emellan, och vill inte bevilja något byte.

Läs också73-årige Hans kastas ut från sin studentlägenhet

Göteborgaren nekar å sin sida till att det finns pengar med i bilden.

Hyresnämnden konstaterar att ett fast jobb på annan ort räknas som ett fullgott skäl till byte. Men eftersom göteborgaren lätt kan ordna bostad på annat sätt anser hyresnämnden att hans behov av att få byta krymper väsentligt.

Han ”är en av de få som under rådande bostadskris rimligen bör kunna få tag på en hyreslägenhet utan byte”, skriver nämnden i sitt beslut.

Göteborgaren får därför inte byta. Åtminstone inte än. Bytesärenden brukar normalt inte kunna överklagas, men eftersom rättsläget är oprövat har hyresnämnden denna gång bestämt att tillåta det.

Det nekade lägenhetsbytet har också mycket riktigt överklagats till hovrätten.

Läs också Ren misär kostade göteborgaren kontraktet Nekades låta sonen ta över – mister lägenheten i Kungsbacka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.