HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna höjs med 40 procent vid Valla torg

Stockholm Kampen är över för hyresgästerna vid Valla torg. Enligt en överenskommelse höjs hyran för en trea med 40 procent. Men de boende får en hyresrabatt så länge de bor kvar.

Förra våren gick Stockholmshem ut med att de ville renovera och höja hyran med 50 – 55 procent för de 302 hyresgästerna vid Valla torg. Upprustningen är en del av EU:s miljösatsning Grow smarter, som bostadsbolaget Stockholmshem ska genomföra i samband med renoveringen.

Därefter har hyresgästerna protesterat för att få bolaget att mildra sitt krav,  bland annat i form av en demonstration utanför stadshuset.

Läs ocksåHyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Den hyresöverenskommelse som nu har tecknats mellan bolaget och Hyresgästföreningen innebär att hyran höjs med 40 procent för en trea på 80 kvadratmeter, 57 procent för en etta på 45 kvadratmeter och 34 procent för en femma på 105 kvadratmeter.

Men överenskommelsen innehåller också en rejäl hyresrabatt för de kvarboende i tre år. När den är slut så tar en permanent kvarboenderabatt vid så länge hyresgästen bor kvar. I överenskommelsen ingår också att hyresgästerna slipper betala hyra första månaden de flyttar tillbaka efter renoveringen.

Berit Harlén, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, är inte nöjd med överenskommelsen med Stockholmshem, men säger att det var det bästa resultatet man kunde nå.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Hade vi inte kommit överens hade bolaget gått till hyresnämnden och då hade det blivit ett sämre resultat för hyresgästerna. Vi är nöjda med att hyresgästerna får en permanent hyresrabatt så länge de bor kvar och en hyresfri månad, säger hon.

Som exempel har en trea på 80 kvadratmeter idag en hyra på 6 056 kronor år 2015. Denna hyra höjs nu i tre etapper från det att renoveringen är klar och hyresgästerna flyttat tillbaka. Första året, 2018, blir den nya hyran 7 146 kronor, år 2019 blir hyran 7 803 kronor och år 2020 8 131 kronor.

År 2021 är hyran 8 460 kronor i månaden, då ingår den permanenta kvarboenderabatten på 366 kronor i månaden.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Bland de som kämpat för att hålla nere hyran är känslan dubbel. Helene Holmqvist, som sitter i samrådsgruppen, är inte nöjd med överenskommelsen men känner samtidigt att protesterna har lett till något positivt.

–  Hade vi inte tagit strid kanske de hade fått igenom ursprungskravet som skulle lett till mycket högre hyreshöjning.  Sedan är jag säker på att Stockholmshem skulle gått till hyresnämnden om vi inte kommit överens och då är risken att höjningen blivit högre än den blev, säger hon.

För hennes egen del höjs hyran för fyran från 7 200 kronor i månaden till 9 892 kronor år 2021 när de tre åren med hyresrabatt har löpt ut. Om hon väljer basnivån vill säga, väljer hon den utökade nivån med nytt kök hamnar hyran på 10 214 kronor.

– Vi diskuterar mer om vi ska bo kvar eller flytta snarare än vilken nivå vi ska välja, säger hon.

För nya hyresgäster som flyttar in i en lägenhet som upprustats enligt basnivån får betala en hyra på på 8 617 kronor i månaden för en trea på 77 kvadratmeter, från och med renoveringen är klar 2018.

Samma lägenhet med nytt kök kostar 8 887 kronor i månaden från och med 2018.

Linus Johansson, chef Vd-staben på Stockholmshem, vill inte svara på frågor men mejlar en kommentar till uppgörelsen.

”Som helhet kan jag säga att det har varit en väldigt lång förhandling och att vi är nöjda med att vi äntligen har ett avtal så att hyresgästerna vet vad de har att ta ställning till och kommande hyresnivå inklusive rabatter efter ombyggnationen.”

 

Läs också Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.