”Hyrorna kan bli politisk fråga igen”
Hyresgästerna i ett funkishus på Kungsholmen i Stockholms innerstad har länge levt i osäkerhet. Med hjälp av den nya hyreslagen från 2011 och den avsomnade Stockholmsmodellen ville värden Wåhlin fastigheter företrädd av branchorganisationen Fastighetsägarna höja hyrorna med upp till 15 procent. För drygt ett år sedan kom hyresnämndens beslut som avslog värdens krav och hyreshöjningen stannade på 2,3 procent.
I fredags slog hovrätten fast hyresnämndens beslut och hovrättens dom går inte att överklaga. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm, är inte förvånad över hovrättens beslut.
– Det finns inget i lagen som säger att hyrorna ska marknadsanpassas.
Att Fastighetsägarna ska ge upp kampen för mer marknadsanpassade hyror i Stockholms centrala delar ser Hans Lind som mindre sannolikt. Han tror därför att hyressättningen kan komma att återigen landa i regeringens knä, trots att man i den nya lagen som bara har några år på nacken, överlät till hyresmarknadens parter att fortsätta sköta den frågan. Bland annat hänvisade regeringen till det arbete med systematisk hyressättning som pågick på olika håll i landet, till exempel i Göteborg och Malmö. I huvudstaden pågår inget sådant arbete. ”Stockholmsmodellen” ligger sedan flera år i dvala, eftersom parterna inte kunnat enas. Hans Lind tror därför att Fastighetsägarna kommer att trycka på för att politikerna ska gå in och styra hyressättningen.
– Det är hyrorna i Stockholm det handlar om. Vid en borglig valseger, som i dag tycks mindre sannolik, tror jag hyressättningen återigen kan bli en politisk fråga. Vill man ha mer marknadsanpassade hyror måste politikerna gå in och styra hårdare, säger Hans Lind.
Fastighetsägarna i Stockholms chefsjurist Marie Öhrström är än så länge försiktig i sina kommentarer.
– Vi tycker inte att rätten gjort en korrekt bedömning. Nu ska vi analysera domen och fundera kring hur vi ska gå vidare.
Fastighetsägarnas före detta chefsjurist Tore Ljungkvist, numera pensionär, som drivit målet om hyrorna på John Bergs plan 6 på Kungsholmen, var i fredags desto mer frispråkig. Han ser inga förutsättningar för att komma överens om Stockholmsmodellen och vill se en ny hyresreform.
P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, tror inte att det är sannolikt att regeringen ska göra om hyreslagen, som bara har tre år på nacken.
Han hoppas att domen ska leda till att förhandslingsklimatet mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i Stockholm blir bättre.
– När hovrätten satt ner foten hoppas jag att arbetet med Stockholmsmodellen kan återupptas, säger P-G Nyström.
Den förhoppningen delar han med Greger Björkegren, regionordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.
– Min målsättning är att vi ska få till en modell för systematiserad hyressättning som innefattar andra kvaliteter i boendet än läget, säger Greger Björkegren.