Annons

Iggesund fick första tvättstugebiblioteket

Hudiksvall Bandklippning. Invigningsskål. Plockmat. Författare. Allt fanns med när tvättstugebiblioteket i Iggesund invigdes på måndagskvällen.
, , , ,

Tvättstugan på Gråstensgatan i Iggesund har förvandlats från vanligt, slitet tvättrum till en mer lustfylld plats med hjälp av färg och massor av böcker.

Rosa och limegrönt är de genomgående färgerna och vid ingången finns nu böcker, bord och stolar att mysa med och i.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunala Hudiksvallsbostäder har stått för kostnaderna och Hyresgästföreningen hade idén om en tvättstuga som ska vara en trevlig samlingspunkt OCH en plats där alla kan låna böcker.

– När Christer Forsberg först presenterade sina tankar tyckte jag att det lät helknäppt men sedan landade det hela och jag insåg att det här inte var så dumt, sa fastighetschef Lars Ohlsson-Wadén med ett skratt i sitt invigningstal.

Christer Forsberg från Hyresgästföreningen gick och myste med ett glas Pommac i handen:

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Jag tror att det här är Norrlands första tvättstugebibliotek. I Uppsala har man haft böcker i tvättstugorna i flera år och därifrån kom inspirationen.

Förhoppningarna är att tvättstugan nu ska bli en bra samlingspunkt för umgänge med grannar och resor i böckernas värld.

Christer Forsberg och Åsa Persson bokonsulent på Hudiksvallsbostäder smider redan planer för bokcirklar och modevisningar.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Vi har gjort en enkät med alla hyresgäster och en satsning på tvättstugan var något alla ville ha. Nu hoppas vi att det här ska främja umgänget hyresgästerna emellan och att alla ska hjälpa till att sköta om biblioteket, sa Åsa Persson.

Annons

Författaren Sofia Rapp Johansson och tecknaren och illustratören Jens Ahlbom var med på invigningen och båda har, såklart, relationer och tankar om tvättstugor.

– Jag är hopplös på att tvätta! Jag får inte tvätta på jobbet för jag brukar stoppa in allt i 60 grader för miljöns skull, berättade Sofia Rapp Johansson.

– Jag har tecknat många tvättstugesituationer i mina serier, det är ju här man möts. Jag gillar tvättstugor, inte behöver man ha egen maskin när man kan samsas, sa Jens Ahlbom.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.