HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Illegal uthyrning ökar

Gävleborg De senaste två åren har över 100 hyresgäster i Gävle-Dala tvingats flytta sedan de hyrt ut sina lägenheter illegalt. Bara hos Gavlegårdarna har 76 hyresgäster sagts upp. Bostadsbristen är orsaken till att den svarta uthyrningen ökar. Men många hyr ut för att hjälpa andra och inser inte att de då riskerar sina kontrakt.
Foto: Lena Mattsson
Sandviken är en av de kommuner där den illegala andrahandsuthyrningen ökar hos det kommunala bostadsbolaget.

Den som hyr ut sin lägenhet utan att ha fått sin hyresvärds tillåtelse spelar ett högt spel. Det som gav bröd genom annans nöd kan få svåra följder. Avslöjas uthyrnin­gen är risken stor att den illegale uthyraren förlorar sitt kontrakt och vräks.

Hem & Hyra har i en mailenkät frågat de kommunala bostadsföretagen i Gävleborgs och Dalarnas län hur många legala och illegala uthyrningar de haft respektive tror sig haft under de två senaste åren. Gävleborgs svar finns i faktarutan nederst i artikeln.

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

Åtta av de tio kommunala bostadsföretag i länet som medverkade i enkäten svarar att den illegala uthyrningen har ökat eller förväntas öka de kommande åren. Som den vanligaste anledningen till detta anger man bostadsbristen.

Frågan om vad som händer dem som hyrt svart, avslöjats och tvingats flytta har majoriteten av bolagen inget svar på.

Annons

En vanlig lösning brukar vara att de eller den som vräks flyttar in hos en familjemedlem eller vän och blir inneboende. Några av bostadsföretagen har låtit familjer få bo kvar men med socialförvaltningen på kontraktet.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Förutom att tjäna pengar på att hyra ut svart tror bostadsföretagen att hjälpsamhet är en drivkraft bakom den illegala uthyrningen. Man vill hjälpa sina närmaste och känner inte till följderna.

Men i botten finns alltså den stora bostadsbristen. De små bostadsföretagen på de mindre orterna känner ofta sina hyresgäster och vet vilka som bor var men de anger alla i Hem & Hyras enkät att den illegala uthyrningen ökat och att de numera också har brist på bostäder.

Annons

I enkäten visar svaren att bostadsbolagen blivit vaksammare och noggrannare för att försöka stävja illegal uthyrning. De vanligaste sätten att kontrollera att den som står på kontraktet också är den som bor i lägenheten är att bovärdar och grannar rapporterar, att folkbokföringen kontrolleras regelbundet och att legitimation krävs vid kontraktsskrivning.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.
Fakta: Andrahandsuthyrning och uppsägningar
Bolag Tillåten uthyrning* Illegal uthyrning** Uppsägningar efter uthyrning**
Aefab 0 4 2
Bollnäsbostäder 7 15-20 5
Faxeholmen 0 3 0
Gavlegårdarna 89 229 76
Hoforshus En handfull Ökat något 0
Hudiksvallsbostäder 27 15 5
Ljusdalshem 0 2 0
Nordanstigsbostäder 1 1 0
Ockelbogårdar 2 0 0
Sandvikenhus 6 Inga uppgifter 0
* 2016
** 2015-2016
Fakta: Det här gäller

• Du måste ALLTID ha hyresvärdens tillstånd om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand.

• Du får BARA hyra ut din bostad om du ska studera, jobba eller vårda en anhörig på annan ort, göra en längre utlandsvistelse eller om du ska prova att vara sambo.

• Vissa värdar tillåter INTE andrahandsuthyrning.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.