Annons

Ilska mot beslutet: fler hyresrätter ska ombildas i Göteborg

Göteborg Fler kommunala hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter i Göteborg. Med 38 röster mot 36 röstades alliansens förslag igenom i kommunfullmäktige på torsdagskvällen. Att SD lade ner sina röster fällde avgörandet.
Foto: Gustaf Görfelt
Medan debatten rasade i kommunfullmäktige demonstrerade hyresgäster, bostadsaktivister och vänsterorganisationer utanför på Gustav Adolfs torg.

Ronny Bengtsson, tf regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige, är både bedrövad och kamplysten.

– Göteborgarna är förlorare på detta. Hyresgästerna är förlorare, alla med låga inkomster är förlorare. Nu måste vi ta fajten under valrörelsen, för det här kommer att drabba hela stan, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det blev en stundtals hetsig debatt i kommunfullmäktige. De nya direktiven för ombildningar inom Framtiden-koncernen väckte heta känslor. I koncernen ingår bolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder.

Krister Olander demonstrerar mot ombildningar av kommunala hyresrätter i Göteborg. Han är klädd i en neongrön jacka och cykelhjälm.
Krister Olander från Majorna var en av dem som demonstrerade. ”Väldigt många människor har inte råd att köpa en bostadsrätt. Det vi behöver är fler hyresrätter till rimliga hyror”, sade han.

Alliansen, tillsammans med Demokraterna, hade lagt fram ett förslag som ger Framtiden-koncernen i uppdrag att ”öka arbetet med ombildningar i områden där hyresrätten dominerar”, samt att se till att ”nybyggnation i så stor utsträckning som möjligt ska vara bostadsrätter och småhus”.

Det öppnar för försäljning av hyresrätter inte bara i utsatta förortsområden utan även i stadsdelar som Haga, Majorna eller Guldheden. Där finns det både en övervikt av hyresrätter och en stor andel som ägs av allmännyttan.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Flera debattörer från vänsterkanten hävdade att förslaget, om det röstades igenom, skulle få oåterkalleliga konsekvenser för staden och riskera att öka segregationen.

Slutresultatet blev ett ja till alliansens förslag, med 38 röster mot 36. Sverigedemokraterna lade ner sina röster, vilket därmed fällde avgörandet.

Ronny Bengtsson är besviken.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

– Jag tror nog att många hoppades in i det sista att förslaget skulle röstas ner, säger han. Det var ju oklart i det längsta hur SD skulle agera. Det här är ett väldigt omfattande beslut som kommer att beröra väldigt många. Det handlar om vad det är för Göteborg vi vill ha.

Ronny Bengtsson på Gustav Adolfs torg.
Ronny Bengtsson.

Han tror det kommer att bli svårt för många som idag bor i utsatta områden att kunna köpa sin lägenhet, om erbjudandet kommer.

– Det är inte alla som har de pengarna. Och frågan är vart de ska ta vägen? Vi har erfarenhet av boende som varit kvar som hyresgäster vid en ombildning, och det är inte alltid så enkelt att plötsligt få sina grannar som hyresvärd. Det kommer nog att bli en hel del strul och problem för många hyresgäster.

Annons
Demonstration mot ombildningar i Göteborg. Mahasti Hashemieh talar framför banderoll med texten Befria bostaden från marknaden.
Mahasti Hashemieh från Hyresgästföreningen och Alla ska kunna bo kvar var en arrangörerna för demonstrationen. ”Valet står mellan allas rätt att hyra eller någras rätt att köpa våra gemensamma bostäder”, sade hon.

Även om beslutet nu är fattat, är diskussionen inte över, menar Ronny Bengtsson.

– Vi kommer att fortsätta lyfta frågan, inte minst i den kommande valrörelsen. Det här innebär ett systemskifte. Enligt vad vi förstår kommer man att vilja sälja ut ganska mycket av beståndet. Vi vill ju tvärtom värna hyresrätten. Vi vill att det även i fortsättningen ska vara möjligt för vanliga människor att bo i innerstadsdelarna utan att man måste ha en tjock plånbok.

Sammanblandning av frågor

Frågan om ombildningar har kommit upp i samband med ett förslag från Framtiden i ett helt annat sammanhang; Framtiden-koncernen ville nämligen starta fler lokala bostadsbolag liknande Gårdstensbostäder för att motverka segregationen och skapa bättre förutsättningar i några av stadens utsatta områden.

Den frågan är sedan tidigare avgjord, förslaget avslogs av kommunfullmäktige vid ett tidigare möte. Men i samma ärende lade alliansen till ett antal omformuleringar gällande ombildningar i direktiven till Framtiden – och det var alltså dessa gårdagens debatt gällde.

Sent i processen hade också Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna inkommit med varsitt yrkande i frågan, SD så sent som kvällen innan fullmäktigemötet.

”Vi förlorar våra gemensamma tillgångar”

Vänsterpartiets Hannah Klang menade att det är omöjligt att erbjuda en bostad till alla, vilket är kommunens skyldighet, om man säljer av allmännyttans hyreslägenheter:

– Vi som bor här i Göteborg förlorar våra gemensamma tillgångar genom det här. Genom allmännyttan äger vi gemensamt våra hyresrätter. Vi behöver fler hyresrätter, inte färre, för att kunna säkra en bostad åt alla. Jag gissar att högern vill göra Göteborg till en lika kall och segregerad stad som Stockholm. De vill inte ha en blandad stad, sa hon.

”Bostadsköerna i Göteborg visar vilken efterfrågan det finns på hyresrätter. För tiotusentals göteborgare är inte hyresrätten en plats där vi bara sitter och väntar på något bättre, det är vårt hem”, sade Jennifer Merelaid Hankins från Vänsterpartiet.

Jörgen Fogelklou från Sverigedemokraterna yrkade bifall för partiets egna, sent inkomna, yrkande. Han siktade framför allt in sig på hanteringen av ärendet, och menade att frågan skulle ha kunnat lösas enkelt om bara fler partier samtalat med SD:

– Vi anser att frågan om ombildningar borde avgöras i ett separat ärende, sa han. Att blanda ihop det här med hur man får bukt med tillståndet i våra utsatta områden är helt fel väg att gå. Huvudärendet har kidnappats, kan man lite cyniskt säga.

Stina Svenson, Feministiskt Initiativ, tog upp frågan om jämställdhet som hon ansåg saknades helt i debatten, och var emot alliansens förslag:

– Det här är en högerkupp mot hyresgästerna i Göteborg, sa hon. Ombildningar skadar kvinnor som grupp. Den största segregationen vi har är den att många kvinnor måste ingå i parförhållanden för att ha råd med en bostad.

Annons
Förstod inte ilskan

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, var bara uppe en gång i talarstolen och verkade trygg med att alliansens förslag skulle gå igenom. Han riktade in sig på vikten av att jobba mot segregation och att lyfta utsatta områden:

Axel Josefson från Moderaterna är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Axel Josefson (M).

– Vi måste jobba med många saker parallellt, både renovera, bygga nytt, förebygga genom arbete i skola och att ordna jobb. Men vi måste också säkerställa ett blandat boende i staden. Vi kan inte ha områden med bara hyresrätter. Jag förstår verkligen inte den ideologiska ilskan här – vi har inte tid att vänta, vi behöver ett högre tempo i ombildningsärendena.

Miljöpartiets Martin Nilsson menade att högre fart på ombildning inte alls var vad som krävdes i utsatta områden:

– Det finns problem med pengar i våra utsatta områden, många har inte råd att köpa sin lägenhet. Det kommer att ta tid, och det måste få ta tid. Problemet här är att ni vill gå utanför utsatta områden och tillåta ombildning i innerstaden – det är den ideologiska skillnaden.

Vänsterns Hannah Klang var inne på samma linje:

– Ombildning av hyresrätter i Haga och Majorna, hur stärker det utvecklingen i utsatta områden? undrade hon. Dessutom – om ni vill ha en blandad stad kan ni väl sluta sätta stopp för byggandet av hyresrätter i Hovås och Långedrag.

”Bidrar inte till en enda ny bostad”

Jonas Attenius (S) var även han kritisk till att ”kränga ut” hyresrätter på marknaden.

– Hur ökar tryggheten i Hammarkullen av ombildningar till bostadsrätter i Haga? Alliansens förslag bidrar inte till en enda ny bostad. Ni rear ut våra, göteborgarnas, gemensamma tillgångar. Idag har vi billiga hyresrätter centralt – med ert förslag försvinner de. Göteborg kommer att bli segregerat så det smäller om det.

Vid flera tillfällen under debattens gång såg sig mötesordföranden tvingad att påminna talarna att hålla sig till ämnet. Trots det begärdes många repliker, och debatten pågick i drygt en och en halv timme innan beslutet togs.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.