Inga åtgärder mot vägbuller

Trollhättan När Europaväg 45 i Trollhättan byggdes om ökade bullret på balkongen i ett hyreshus nära vägen rejält. I fyra år har en hyresgäst begärt åtgärder. Nu har länsstyrelsen sagt sitt.
Foto: Minna Ulin
Yrkesförare har kör- och vilotider att förhålla sig till. Ett Stockholmsåkeri sägs nu upp från den lägenhet som två chaufförer använt som viloplats.

I juni 2009 vände sig hyresgästen för första gången till Trollhättans kommun med klagomål på trafikbuller från den nybyggda fyrfiliga E45. Mannen bor i en fastighet ett 40-tal meter från vägen. Bullret störde både inomhus och ute på balkongen.

Miljönämnden beslutade att lämna klagomålet utan åtgärd 2010. Året efter överklagade mannen till länsstyrelsen, som gav kommunen bakläxa i form av krav på ny handläggning.
Därefter har flera instanser varit inblandade och förslag om bullervallar och inglasning av balkongen har presenterats.

Läs ocksåElin om kravet på stängsel runt de rikskända ödehusen: "Rädd för att barnen ska skada sig"Tvådelad bild. Ena delen visar en väg och ett gult, slitet flerfamiljshus. Andra delen närbild på en kvinna i keps.

En bullervall skulle kosta 40 miljoner. Nämnden ville inte heller gå med på att glasa in mannens balkong, vilket skulle kosta 30 000 kronor. Anledningen: ”en inglasning förbättrar inte ljudsituationen på balkongen i egenskap av uteplats, eftersom balkongen då omvandlas till en inomhusmiljö.” Det skulle inte heller gå att utesluta att en inglasning skulle försämra för hyreshusen på andra sidan E45, eftersom det skulle kunna skapa ljudreflektioner enligt miljönämndens beslut.

Mannen fick rådet att i stället använda den gemensamma uteplatsen på gården. Han ansåg inte att det var ett godtagbart alternativ och överklagade ännu en gång.

Nu har länsstyrelsen fattat beslut. Myndigheten tycker att miljönämnden haft fog för sitt beslut och avslår därför överklagandet. Länsstyrelsen pekar bland annat på att bullerberäkningar som gjorts pekar på att ljudnivån vid fasaden är 64 dB (A) och alltså klarar gränsvärdet. Enligt praxis ska buller i befintlig trafikmiljö inte överstiga 65 dB (A).

Läs ocksåKommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen"Kvinnan som går på en gångväg.

Länsstyrelsens beslut går att överklaga till mark- och miljödomstolen.

Läs Hem & Hyras tidigare artiklar: Hyresgäst överklagar bullerbeslut och Ingen åtgärd för buller på balkong

Läs ocksåEfter elva år – nu stänger gymmet i Ewas hus: ”En sten föll från mitt bröst”Ewa Henriksson har under många år försökt få sin hyresvärd Ernst Rosén att säga upp gymmet i bostadshusets bottenvåning.
Fakta: Bullernivåer

25 dB (A) = svagt vindbrus65 dB (A) = normalt samtal75 dB (A) = storstadsgata100 dB (A) = diskotek125 dB (A) = smärtgräns

1-3 dB (A) upplevs som en knappt hörbar förändring3-10 dB (A) upplevs som en halvering/fördubbling av ljudnivån.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer för buller inomhus får ljudstörningarna vara maximalt 45 dB (A).

Källa: Trafikverket/Socialstyrelsen

Läs också Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.