Ingen kollektiv förhandling i Strömstadsfastighet

Strömstad För få boende vill att Hyresgästföreningen förhandlar hyran och därför får privatvärden i Strömstad säga upp förhandlingsavtalet. Det har hyresnämnden beslutat.

I höstas ville en privatvärd i Strömstad säga upp avtalet för ett hyreshus med åtta lägenheter. Han anser att kontakten med de boende är god och vill förhandla direkt med dem i stället. Förhandlingsordningen är en onödig kostnad både för honom och hyresgästerna anser värden.

Ett avtal om förhandlingsordning innebär att Hyresgästföreningen förhandlar hyran med värden för de boendes räkning. Alla hyresgäster i huset betalar då en hyressättningsavgift, just nu tolv kronor per månad, om de inte uttryckligen vill stå utanför systemet.

Läs ocksåStjärnan åker ut från Östermalmslägenhet: ”larmade inte om fuktskada”Mögel i skådespelerskans lägenhet.

Hyresgästföreningen gick inte med på värdens uppsägning. När saken hamnade hos hyresnämnden hade föreningen frågat de boende i huset om deras syn på saken. Svar kom från fyra av de åtta lägenheterna. Två ville ha kvar förhandlingsordningen.

Det räcker inte enligt hyresnämndens bedömning. Bland annat lutade man sig på en dom i Svea Hovrätt som säger att det krävs att 30 procent av hyresgästerna ställer sig positiva till att avtalet ska fortsätta gälla.

Hyresnämnden bedömer inte heller att det finns andra skäl som visar att en förhandlingsordning är motiverad i det aktuella fallet.

Läs ocksåKvinna vräks – katturin och sopor fick barn att hålla för näsan: "Ovanligt ärende"Bild som visar sopsäckar på ett golv samt tre svarta silhuetter av en och samma katt.
Fakta: Förhandlingsordning

​En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Trots inläggen på Facebook: Därför får hyresgäst behålla lägenhet i semesterparadiset Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda" Anklagas för hotellverksamhet och överhyra - riskerar hyreskontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.