Annons

Inget bolag i Örebro tar ställning mot våld i nära relationer

Örebro Det räddar liv. Är enkelt och gratis. Trots det har inget bostadsbolag i Örebro län antagit policyn huskurage mot våld i nära relationer.
Foto: Anna Rytterbrant
Peter Svensson är en av initiativtagarna till huskurage.

 Bostadsbolag kan ta ställning mot våld i nära relationer via föreningen Huskurages policy.

I Örebro län har inget antagit den, medan fem bolag i Värmland arbetar med huskurage. Bland annat Karlstad bostads AB. Där har man arrangerat möten för hyresgäster, där bland annat polisen deltar. Dessutom sätts policyn upp i alla trapphus med information om hur du kan agera om du misstänker att en granne misshandlas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Huskurage kan rädda liv eftersom grannar med enkla medel kan stoppa misshandel bara genom att visa att de vet vad som händer, säger Mikael Linderholm på KBAB som anledning till att de infört policyn.

Örebrobostäder är visserligen positiva till huskurage, men vill att initiativet till att det införs ska komma från hyresgästerna. Just nu har en hyresgäst föreslagit att införa huskurage.
– Vi tycker det är en bra grej, men tycker att det är upp till hyresgästerna. Mer som grannsamverkan att det ska bygga på ett underengagemang i ett hus eller på en gård, då tror vi att det har ett större värde än om det är en uppifrångrej att alla i våra 23 000 lägenheter ska göra det här. Ska man göra det här, ska det göras på riktigt och då behövs möten och papper och det känner inte vi att vi klarar i hela vårt bestånd, säger Anna-Karin Magnusson som är bostadssocial chef på Öbo.
En inställning som en av initiativtagarna till huskurage, Peter Svensson, är kritisk till.
– Vi har haft möte med Öbo och jag känner till deras inställning. För mig är det motsatsen till att ta ansvar, det är ett svagt ledarskap. Det är som att säga ”Nej, vi ska inte införa eller informera om ”larma, rädda, släck” om inte hyresgästerna själva vill det”, säger han och fortsätter:
– I ett fall där initiativet att införa huskurage kommer från de boende, kom det efter att en kvinna i trappuppgången misshandlats till döds. Så långt ska det inte behöva gå, säger Peter Svensson.
Anna-Karin Magnusson tycker att jämförelsen med ”larma, rädda, släck” haltar:
– Det är klart att man kan tycka så. Men att man ska larma och ringa 112 är ju allmänt känt och något man lär sig i skolan. Det här med huskurage är något smalare, även om det är otroligt viktigt så krävs det mycket mer informationsinsatser för att alla ska förstå konceptet. Men är det fem, tio hyresgästföreningar eller gårdar som vill införa det här så gör vi det absolut. Men just nu har vi inte resurserna till hela beståndet. Kanske framöver. Jag hoppas att det kommer igång någonstans, säger hon.

Målet med Huskurage är att bryta tysthetsnormen kring våld i nära relationer och ge grannar kunskap i hur man kan agera, det säger Nina Rung som tillsammans med Peter Svensson startat huskurage:

Annons

– Många tänker att de inte ska lägga sig i. Men den som vinner på det är den som misshandlar.  Vill inte värden införa det på egen hand, gå in på vår hemsida och skicka länken i ett mejl eller skriv ut policyn och skriv ett brev till din värd ”Hej, det här vill jag ha i mitt hus!”. Mer än så behöver man inte göra, säger hon.

Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

En kvinna som under många år levde i ett förhållande där hon blev misshandlad är Seija. Hon tycker att Öbo och andra bolag borde införa policyn.

– Bara det att se informationen i trappuppgången varje dag hade stärkt mig. Det hade gjort att jag känt mig sedd och trodd. När man lever i ett sådant förhållande så blir det till slut normalt att bli slagen. Men att veta att grannar bryr sig skulle påminna om att det faktiskt inte är det, säger hon. 

Seija berättar om ett tillfälle då en kvinna faktiskt ringde på och frågade vad som hände i lägenheten. Kvinnan ringde polisen.

Annons
Läs ocksåGrovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet

– Han tvingade mig att gå in i duschen och vara tyst. Jag vågade inte annat, trots att polisen stod utanför. Så det jag vill säga är att man som granne inte ska ge upp. Det kan ta tid. 

Fakta: Om du misstänker att en misshandel pågår:

• Ring på dörren och fråga hur det är. Ta hjälp av en granne eller bovärd om det känns bättre.• Alternativt: ring på och gå tillbaka till din lägenhet om du inte vill stå kvar. På så sätt har du visat att någon uppmärksammat situationen och gjort en insats för att stoppa eventuellt våld.• Ring polisen på 112.• Meddela dina bovärdar.Om misshandeln inte är pågående:• Fråga din granne när du möter hen hur det står till. Allt för att visa att du har hört och bryr dig.

Källa: Huskurage

Fakta: Våld i nära relationer

 Minst 150 000 barn bor i hushåll där det förekommer våld.Varje år dödas över 20 personer av våld i nära relationer. Majoriteten är kvinnor, men även barn och män dödas av närstående. Även om våldet utövas av både kvinnor och män, så är det männen som står för det grövsta och dödliga våldet i störst utsträckning.

Källa: www.huskurage.se

Läs också Man tvingas flytta – knivskar sin granne och släpade honom i håret 21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinne Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.