Intern debatt kring deltagande vid muslimsk konferens
Om en dryg månad samlas muslimer från hela landet i Stockholm för att delta i den årliga konferensen Muslimska familjedagarna. Målet är att samla muslimer ur olika målgrupper och nationaliteter samt stärka det muslimska kollektivet, genom bland annat föreläsningar och gruppaktiviteter.
Totalt beräknas cirka 5 000 besökare. På mässgolvet deltar ett flertal svenska organisationer, däribland Hyresgästföreningen. Från föreningens sida är det en chans att marknadsföra sig och att värva medlemmar.
Men deltagandet har fått kritik från flera anställda. Bland annat påpekas att arrangören Islamiska förbundet bjudit in antisemitiska och homofobiska föreläsare till sina konferenser flertalet gånger de senaste åren. Så sent som i julas tvingades Islamiska förbundet ställa in en föreläsning med imamen Abdelkhalek Alsharif efter att terrorforskaren Magnus Ranstorp varnat för att egyptiern gjort sig känd för grova antisemitiska kommentarer. I ett tv-inslag säger han bland annat att judar är bland de mest frånstötande väsen som skapats.
Både den statliga myndigheten MSB har samt terrorforskare har även uttryckt oro för att det finns band mellan Islamiska förbundet, medarrangören Ibn Rushd studieförbund samt den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet. MSB:s rapport blev emellertid utsatt för skarp kritik, då den av många ansågs vara alltför färgad av skribentens egna åsikter.
Enligt Anna-Karin Glanberg, enhetschef på Hyresgästföreningen, är man medveten om Islamiska förbundets tidigare snedtramp och har noga övervägt deltagandet på mässan. Hon understryker att Hyresgästföreningen som organisation strävar efter att bli en bredare samhällsaktör och att det då är nödvändigt att testa att förekomma i nya sammanhang.
– Det här stor, bred konferens och ett utmärkt tillfälle att träffa målgrupper vi vanligtvis inte skulle träffa. Att enskilda individer uttrycker sig olämpligt är svårt att begränsa för organisationer som dessa. Men de har åtgärdat problemen och uteslutit de medlemmar som har uttryckt sig olämpligt.
Beslutet om att medverka är fattat av Hyresgästföreningens förbundsledning. Samtidigt pågår en fortlöpande granskning av föreläsare och övriga konferensdeltagare, berättar Anna-Karin Glanberg.
– Skulle det framkomma nya uppgifter kommer vi naturligtvis att ompröva beslutet. Men i dagsläget gör vi ingen annan bedömning än till exempel Arbetsförmedlingen och Polismyndigheten, som också är utställare under de här dagarna.
Man har bjudit in antisemitiska föreläsare minst fyra gånger sedan 2011 – är ni är inte rädda för att de ska trilla dit igen?
– Att enskilda individer uppträder olämpligt finns i alla organisationer och då är det som organisation viktigt att visa att man inte står bakom dessa. Det vi kommer att göra är att presentera oss och vilka värderingar vi står för.
Men är ni säkra på att Islamiska förbundet står bakom mänskliga rättigheter och allas lika värde?
– Vi som förening gör det. Men att alla enskilda individer i alla organisationer gör det kan vi ju dock inte vara säkra på.
Enligt Temmam Asbai, ordförande i Islamiska förbundet, har man på senare år skärpt kontrollen av sina föreläsare. Att man ändå gjort fel beror på den mänskliga faktorn. Till exempel har många religiösa ledare flera olika stavningar av sitt namn, vilket komplicerar granskningen.
– Kontrollanten missar ett stavningsalternativ som var svårt att gissa och hittar därmed inga konstigheter om personen i fråga. Men vi lär oss av våra misstag och vi förbättrar våra rutiner trots våra begränsade resurser.
Hur garanterar ni att inte fler föreläsare med antisemitiska budskap bjuds in till er?
– Det vi garanterar är att vi inte har tillåtit och kommer inte tillåta att någon sprider antisemitiska budskap under våra konferenser. Vi har aldrig bjudit in en person som vi i förväg visste att hen uttalat sig antisemitiskt. Vi har inga avsikter att bidra till att antisemitism ökar i samhället.
Temmam Asbai tillbakavisar påståendet att det skulle finnas en organisatorisk tillhörighet mellan Islamiska förbundet och Muslimska brödraskapet.