”Jag lägger minst tre timmar om dagen på veden”

Skara ​När värmepumpen hos Anna Ernius och Nino Ferraz i Axvall gick sönder förändrades vardagen. Nu har paret tröttnat på att all fritid och energi går åt till en enda sak.

​Det är svalt hos Anna Ernius och Nino Ferraz. De är vana. År 2003 gick värmepumpen i det lantligt belägna huset sönder. Fastighetens två hushåll ville att den skulle lagas men ägarna valde att installera en ackumulatortank och ville att hyresgästerna skulle övergå till att enbart elda med ved.
Enligt hyreskontraktet är den 35 år gamla pannan inte dimensionerad för daglig eldning, utan ska endast användas som ett stöd.

Utan pump måste Anna och Nino elda flera gånger i veckan sommartid och upp till sex gånger dagligen under vintern för att det ska finnas varmvatten.
– Det känns primitivt att betala full hyra när vi inte ens har varmvatten utan att elda. När barnen var små var det jättejobbigt, säger Anna.
– Det värsta är tiden! Jag lägger minst tre timmar per dag på att hantera veden, tillägger Nino.

Läs ocksåVärden ville vräka hyresgäst på grund av hans bror – sägs ha slagit fastighetstekniker i huvudetTvå händer i närbild håller i en nyckelknippa. En hyresgäst hotades med vräkning på grund av vad hans storebror sägs ha gjort mot grannar och hyresvärdens personal.

Med hjälp av Hyresgästföreningen driver Nino och Anna sitt fall till hyresnämnden i Jönköping.
– Vi hoppas på få någon sorts kompensation för de här åren och att fastighetsägarna tvingas installera ett modernt system så att vi inte måste elda för kråkorna, säger Anna.

Fastighetsägarna har valt att inte kommentera ärendet innan hyresnämnden hunnit ta ställning. Och det kan dröja. Troligtvis tas paret Ernius/Ferraz fall upp först nästa år.
Anders Gustafsson, handläggare hos Hyresgästföreningen, tror att deras chans att få rätt är stor:
– Jag menar att den borttagna värmepumpen försämrar bruksvärdet och boendekvalitén.

Fakta: Strömstadsbyggen vill chockhöja hyrorna

VillkorsändringBåde värd och hyresgäst kan begära ändringar i hyreskontraktet. Först måste dock det gamla kontraktet sägas upp och de nya villkoren förhandlas. Kommer parterna inte överens finns möjlighet att ansöka om ändring av hyresvillkor hos någon av landets hyresnämnder.

Läs också Se upp – håll koll på detta om din hyresvärd vill förändra spelreglerna Värden ville nästan fördubbla hyran – fick 800 kronor Vägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000 Få försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.