Annons

Juristerna sparade miljoner åt Norrlands hyresgäster

Västerbotten I Kiruna ville en hyresgäst hjälp ha sänkt hyra på grund av kraftiga byggstörningar. Hyresgästföreningen såg till att hyran minskades med på 7500 kronor under tiden bygget pågick. Sammanlagt sparade hyresgäster i Norrland förra året 2,8 miljoner kronor med hjälp av Hyresgästföreningens jurister.
Foto: Åsa Eriksson
Jan Nyström, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Norrland.

En cykel som försvinner när värden röjer i källaren, byggstörningar eller ogiltiga uppsägningar av hyreskontrakt. Det är exempel på saker som hyresgäster ibland kan få problem med, då värden inte är inne på samma linje. Men Hyresgästföreningens jurister kan i sådana situationer göra skillnad. Ett normalt år hanterar Hyresgästföreningen region Norrland cirka 1400 sådana ärenden. Förra året innebar det att medlemmar i föreningen kunde få hjälp att spara ungefär 2,8 miljoner kronor, vilket var det högsta resultatet hittills.

– Det här är ett bra bevis på att vår kompetens skapar nytta för våra medlemmar som behöver juridiskt stöd. Det kan handla om att få hjälp när värden tagit ut överhyra eller om det finns brister i boendet. Det kan till och med vara avgörande för att man ska få behålla sitt hem, säger Hyresgästföreningens ärendehandläggare Jan Nyström.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under förra året fick hyresgäster i Norrland hjälp med många saker. Bland annat:
* En hyresgäst i Timrå sparade till exempel nästan 28 000 kronor och fick behålla sitt hyreskontrakt efter att hyresvärden återkallat sin stämningsansökan i tingsrätten. Hyresgästföreningens jurist biträdde hyresgästen som hade blivit uppsagd, dels på grund av en påstådd hyresskuld, dels på grund av försenade hyresinbetalningar.

Annons

* I Kiruna fick en hyresgäst hjälp kräva hyresnedsättning med anledning av byggstörningar. En lokal under lägenheten byggdes om och arbetet innebar bland annat högljudda borrningar. Hyresgästen hade försökt kräva hyresnedsättning på egen hand, men utan framgång. Med hyresgästföreningens hjälp fick han till slut en nedsättning på 7500 kronor.

* I Umeå fick till exempel en hyresgäst, med Hyresgästföreningens ärendehandläggares hjälp, 2000 kronor i ersättning för sin cykel som försvann i samband med att hyresvärden rensat ur källaren.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

* En hyresgäst i Jämtland/Härjedalen råkade exempelvis ut för ökade elkostnader om 3500 kronor på grund av en trasig värmeväxlare som hyresvärden inte bytt. Hyresgästföreningen gick då in som biträde, varefter hyresvärden åtgärdade bristen. Hyresgästen fick dessutom en återbetalning för de ökade kostnaderna, något som hyresvärden först hade nekat.

Fakta: Så här mycket sparade hyresgäster i i Norrland 2021

Norrbotten: cirka 666 000 kronor
Västerbotten: cirka 1 124 000 kronor
Västernorrland: cirka 752 000 kronor
Jämtland Härjedalen: cirka 235 000 kronor

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.