HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kalmarhem inför rökförbud i all nyproduktion

Kalmar Nu får man inte längre röka i sin lägenhet. Kalmarhem har nämligen infört rökförbud i all sin nyproduktion. Förbudet gäller alla lägenheter där kontrakt skrivs från den 1 januari i år.
Kalmarhem inför rökförbud i all nyproduktion.

Under 2019 och 2020 planerar Kalmarhem att bygga cirka 350 nya hyresrätter. Alla blir rökfria. Tillträdande hyresgäster kommer få skriva på en överenskommelse i form av ett villkorstillägg till hyresavtalet om att inte röka i sin bostad. Förbindelsen gäller inte bara de boende i lägenheten utan även deras besökare. Rökförbudet gäller inne i lägenheten, men även ute på balkong eller uteplats, trapphusen, gemensamma utrymmen och i anknytning till fastigheten. Rökning får endast ske på ett avstånd om minst 25 meter från fastigheten. Förbudet innefattar all rökning, även e-cigaretter och vattenpipor.

  I vårt övriga bestånd på cirka 5 000 hyresrätter får man röka. Nu erbjuder vi även rökfria bostäder, säger Per Stephani, vd på Kalmarhem. 

Läs ocksåAnklagades för vanvård - får bo kvar

Det är flera anledningar som ligger bakom beslutet om rökfria boenden.

– Rökning är vårt enskilt största störningsärende. Sedan vill vi kunna erbjuda våra anställda, leverantörer och andra som arbetar i fastigheterna en sund arbetsmiljö. Dessutom medför inomhusrökning stora kostnader i form av sanering.

Om någon skulle bryta mot förbudet, ska det behandlas som ett vanligt störningsärende. 

Läs ocksåGöteborg sämst på att bygga hyresrätter - igen

– Vi kommer inte springa och jaga enskilda individer. Men om rökning i de rökfria bostäderna anmäls som ett störningsärende eller uppmärksammas av bovärdar, följer vi den vanliga proceduren vid störningsärenden. I ett första skede kontaktar vi hyresgästen och samtalar med dem. 

Per Stephani tror dock inte att rökförbudet kommer generera några större problem. 

– Jag tror inte att rökare kommer söka de här bostäderna.

Läs ocksåFörslag om ombildningar skjuts fram

De första rökfria bostäderna kommer erbjudas i Påryd med inflyttning första juni. I dagsläget har Kalmarhem inte tagit något beslut om att rökförbudet ska utvidgas till redan befintliga lägenheter.

– Jag vet att andra bostadsbolag infört rökförbud i trapphusen. Men där är vi inte ännu. 

Läs också Bakläxa för Ockelbogårdars planerade försäljning Norrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.