Annons

Kalmarhem inför rökförbud i all nyproduktion

Kalmar Nu får man inte längre röka i sin lägenhet. Kalmarhem har nämligen infört rökförbud i all sin nyproduktion. Förbudet gäller alla lägenheter där kontrakt skrivs från den 1 januari i år.
Kalmarhem inför rökförbud i all nyproduktion.

Under 2019 och 2020 planerar Kalmarhem att bygga cirka 350 nya hyresrätter. Alla blir rökfria. Tillträdande hyresgäster kommer få skriva på en överenskommelse i form av ett villkorstillägg till hyresavtalet om att inte röka i sin bostad. Förbindelsen gäller inte bara de boende i lägenheten utan även deras besökare. Rökförbudet gäller inne i lägenheten, men även ute på balkong eller uteplats, trapphusen, gemensamma utrymmen och i anknytning till fastigheten. Rökning får endast ske på ett avstånd om minst 25 meter från fastigheten. Förbudet innefattar all rökning, även e-cigaretter och vattenpipor.

  I vårt övriga bestånd på cirka 5 000 hyresrätter får man röka. Nu erbjuder vi även rökfria bostäder, säger Per Stephani, vd på Kalmarhem. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är flera anledningar som ligger bakom beslutet om rökfria boenden.

– Rökning är vårt enskilt största störningsärende. Sedan vill vi kunna erbjuda våra anställda, leverantörer och andra som arbetar i fastigheterna en sund arbetsmiljö. Dessutom medför inomhusrökning stora kostnader i form av sanering.

Annons

Om någon skulle bryta mot förbudet, ska det behandlas som ett vanligt störningsärende. 

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Vi kommer inte springa och jaga enskilda individer. Men om rökning i de rökfria bostäderna anmäls som ett störningsärende eller uppmärksammas av bovärdar, följer vi den vanliga proceduren vid störningsärenden. I ett första skede kontaktar vi hyresgästen och samtalar med dem. 

Per Stephani tror dock inte att rökförbudet kommer generera några större problem. 

– Jag tror inte att rökare kommer söka de här bostäderna.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

De första rökfria bostäderna kommer erbjudas i Påryd med inflyttning första juni. I dagsläget har Kalmarhem inte tagit något beslut om att rökförbudet ska utvidgas till redan befintliga lägenheter.

– Jag vet att andra bostadsbolag infört rökförbud i trapphusen. Men där är vi inte ännu. 

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.