HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kalmarhem inför rökförbud i all nyproduktion

Kalmar Nu får man inte längre röka i sin lägenhet. Kalmarhem har nämligen infört rökförbud i all sin nyproduktion. Förbudet gäller alla lägenheter där kontrakt skrivs från den 1 januari i år.
Kalmarhem inför rökförbud i all nyproduktion.

Under 2019 och 2020 planerar Kalmarhem att bygga cirka 350 nya hyresrätter. Alla blir rökfria. Tillträdande hyresgäster kommer få skriva på en överenskommelse i form av ett villkorstillägg till hyresavtalet om att inte röka i sin bostad. Förbindelsen gäller inte bara de boende i lägenheten utan även deras besökare. Rökförbudet gäller inne i lägenheten, men även ute på balkong eller uteplats, trapphusen, gemensamma utrymmen och i anknytning till fastigheten. Rökning får endast ske på ett avstånd om minst 25 meter från fastigheten. Förbudet innefattar all rökning, även e-cigaretter och vattenpipor.

  I vårt övriga bestånd på cirka 5 000 hyresrätter får man röka. Nu erbjuder vi även rökfria bostäder, säger Per Stephani, vd på Kalmarhem. 

Läs ocksåHär bygger Stångåstaden för nära en miljard

Det är flera anledningar som ligger bakom beslutet om rökfria boenden.

– Rökning är vårt enskilt största störningsärende. Sedan vill vi kunna erbjuda våra anställda, leverantörer och andra som arbetar i fastigheterna en sund arbetsmiljö. Dessutom medför inomhusrökning stora kostnader i form av sanering.

Om någon skulle bryta mot förbudet, ska det behandlas som ett vanligt störningsärende. 

Läs ocksåVarbergsvärd tvingas förhandla

– Vi kommer inte springa och jaga enskilda individer. Men om rökning i de rökfria bostäderna anmäls som ett störningsärende eller uppmärksammas av bovärdar, följer vi den vanliga proceduren vid störningsärenden. I ett första skede kontaktar vi hyresgästen och samtalar med dem. 

Per Stephani tror dock inte att rökförbudet kommer generera några större problem. 

– Jag tror inte att rökare kommer söka de här bostäderna.

Läs ocksåFyra i en tvåa inte trovärdigt enligt värden

De första rökfria bostäderna kommer erbjudas i Påryd med inflyttning första juni. I dagsläget har Kalmarhem inte tagit något beslut om att rökförbudet ska utvidgas till redan befintliga lägenheter.

– Jag vet att andra bostadsbolag infört rökförbud i trapphusen. Men där är vi inte ännu. 

Läs också Stopp för planer att bussa medlemmar till Örebro Utredning om trångboddhet kan ge oönskade konsekvenser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.