Annons

Kampen mot Uddevalla kommun går vidare

Uddevalla Två av de omstridda fritidshusen på Bodele i Uddevalla är nu rivna. Det syns knappt ett spår efter dem. Och ytterligare ett av husen ska bort, om kommunen får som den vill. Men hyresgästen Gunnar Janzons kamp går vidare.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Lisbeth Ottossons strid för att få behålla huset hon hyrt i många år av Uddevalla kommun. Hon lade ner stora summor pengar för att hålla det lilla huset i gott skick, så när beslutet om att riva det på grund av att det var i dåligt skick ställde hon sig helt oförstående. Huset hyrdes med månadsavgift plus att hyresgästen själv skulle sköta underhållet, med material från kommunen. Men samtliga hyresgäster har själva lagt till för att hålla husen i skick. Lisbeth Ottosson beräknar att hon lagt ut mer än 100 000 kronor i underhåll.

Lisbeth Ottosson kämpade envist för att få kommunen att ändra sig, men i höstas var kampen slut. Grävskoporna gjorde sitt och nu är det en tom markplätt och några rishögar det enda som finns kvar. Många Uddevallabor engagerade sig också för att husen skulle få stå kvar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Uddevalla kommun menar att man ska göra ett friluftsområde för alla, medan folkopinionen har visat sitt vilja: att ha kvar husen.

Nu finns endast ett av husen kvar, Janzons hus på höjden. Det ligger inbäddat mellan ekträden. Hyresgästen Gunnar Janzon, som hyrt sedan 1983, meddelades uppsägning och skulle vara utflyttad den 31 december. Men det motsätter han sig. Han har inga planer att flytta ut. Det motiverar han med att uppsägningen baseras på felaktiga grunder.

Annons

Han säger till tidningen Bohusläningen att huset inte är i rivningsskick, vilket kommunen hävdar i sin uppsägning. Gunnar Janzon säger också att det inte finns några staket som gör att huset hindrar det rörliga friluftslivet.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”
  • – Det är snarare tvärt om, då det berikar helhetsupplevelsen och har integrerats naturligt sedan 1934.

– Det inre underhållet står hyresgästen för och jag har som gammal etnolog medvetet försökt bevara huset i så ursprungligt skick som möjligt eftersom det finns mycket få sportstugor av denna typen kvar från 30-talet i nästan originalskick. Det är en unik sportstuga i funkisstil, enligt museet, säger Gunnar Janzon.

Lisbeth Ottosson som hyrde grannhuset har yrkat ersättning för det hon lagt ut, men hon har fått avslag. Lisbeth menar att hon lagt ut minst 100 000 kronor på att hålla huset i skick. Hyresgästföreningens jurist anser att hyresvärden borde betalat ut en skälig ersättning för de utlägg hyresgästerna gjort.

Annons

– Jag har inte fått ett öre, säger Lisbeth Ottosson. Det är bara att konstatera att det var en kamp mellan David och Goliat och jag hade inte en chans mot kommunen.

Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

 

Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.