HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Känsliga uppgifter lämnas ut

Göteborg Oroliga hyresgäster ska kunna få ut även raderade uppgifter om vad värden har registrerat om dem. Det lovar Göteborgs kommunala bostadsbolag i dag.

På fredagen tillkännagav Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder på sina hemsidor att varje hyresgäst ska kunna få svar på vad som eventuellt finns noterat om vederbörande hos respektive bolag.

”Vi förstår att det kan finnas en oro hos våra hyresgäster och den som vill veta vad som finns i våra register om sig är välkommen med en förfrågan om registerutdrag”, skriver exempelvis Bostadsbolaget. Övriga tre bolag formulerar sig på samma eller liknande sätt.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

Möjligheten att få ut information om sig själv gäller även de känsliga personuppgifter som raderats efter en kritisk rapport från externa revisorer i slutet av förra året. Det uppger Bostadsbolagets informationschef Inger-Lena Bennman.

– I den mån vi får en begäran om att få se äldre material så kommer vi att begära ut underlaget för Capgeminis rapport. Och vi har redan fått en sådan förfrågan från en hyresgäst, säger hon till Hem & Hyra.

Annons

Det var förra veckan som det framkom att samtliga kommunala bostadsbolag i Göteborg en längre tid fört register över känsliga personuppgifter, exempelvis etnicitet och hälsotillstånd, utan dokumenterat samtycke från berörda hyresgäster.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

De känsliga uppgifterna är nu borttagna – på ett sätt som i sig kan vara olagligt, enligt SVT:s Västnytt.

Men Inger-Lena Bennman försvarar att de kommunala bolagen raderade informationen.

– Juridiken tycks ju inte vara solklar där. Vi har en dokumenthanteringsplan som säger att vi ska gallra bort det som inte längre är aktuellt. Vi följde de rekommendationer som fanns i rapporten, säger hon.

Annons
Läs ocksåPolischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga”

Få hyresgäster har hört av sig till Bostadsbolaget med anledning av uppståndelsen kring registreringen av personuppgifter, enligt bolaget.

Hyresgästföreningen har däremot fått ta emot en rad samtal från oroliga och upprörda medlemmar. Organisationen har också valt att polisanmäla registreringen. Man har även gjort en anmälan till Datainspektionen, bland annat med begäran om att granska hur andra hyresvärdar sköter personuppgifter.

Fakta: Detta har hänt

2012 granskar en extern revisionsbyrå 2012 hur Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag hanterar personuppgifter i sitt fastighetssystem.

Det visar sig att närmare 1 500 känsliga personuppgifter finns registrerade, utan hyresgästernas samtycke. Bland annat finns exempel på ren svartlistning, samt personliga omdömen som ”mytoman”.

Uppgifterna raderas i slutet av 2012.

I mitten av februari avslöjas registreringen av SVT:s Västnytt.

Några dagar senare gör Hyresgästföreningen en polisanmälan.

Läs också Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.