Annons

Känsliga uppgifter lämnas ut

Göteborg Oroliga hyresgäster ska kunna få ut även raderade uppgifter om vad värden har registrerat om dem. Det lovar Göteborgs kommunala bostadsbolag i dag.

På fredagen tillkännagav Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder på sina hemsidor att varje hyresgäst ska kunna få svar på vad som eventuellt finns noterat om vederbörande hos respektive bolag.

”Vi förstår att det kan finnas en oro hos våra hyresgäster och den som vill veta vad som finns i våra register om sig är välkommen med en förfrågan om registerutdrag”, skriver exempelvis Bostadsbolaget. Övriga tre bolag formulerar sig på samma eller liknande sätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Möjligheten att få ut information om sig själv gäller även de känsliga personuppgifter som raderats efter en kritisk rapport från externa revisorer i slutet av förra året. Det uppger Bostadsbolagets informationschef Inger-Lena Bennman.

– I den mån vi får en begäran om att få se äldre material så kommer vi att begära ut underlaget för Capgeminis rapport. Och vi har redan fått en sådan förfrågan från en hyresgäst, säger hon till Hem & Hyra.

Annons

Det var förra veckan som det framkom att samtliga kommunala bostadsbolag i Göteborg en längre tid fört register över känsliga personuppgifter, exempelvis etnicitet och hälsotillstånd, utan dokumenterat samtycke från berörda hyresgäster.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

De känsliga uppgifterna är nu borttagna – på ett sätt som i sig kan vara olagligt, enligt SVT:s Västnytt.

Men Inger-Lena Bennman försvarar att de kommunala bolagen raderade informationen.

– Juridiken tycks ju inte vara solklar där. Vi har en dokumenthanteringsplan som säger att vi ska gallra bort det som inte längre är aktuellt. Vi följde de rekommendationer som fanns i rapporten, säger hon.

Annons
Läs ocksåPolitiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade förra veckans iskalla vindar för att protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

Få hyresgäster har hört av sig till Bostadsbolaget med anledning av uppståndelsen kring registreringen av personuppgifter, enligt bolaget.

Hyresgästföreningen har däremot fått ta emot en rad samtal från oroliga och upprörda medlemmar. Organisationen har också valt att polisanmäla registreringen. Man har även gjort en anmälan till Datainspektionen, bland annat med begäran om att granska hur andra hyresvärdar sköter personuppgifter.

Fakta: Detta har hänt

2012 granskar en extern revisionsbyrå 2012 hur Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag hanterar personuppgifter i sitt fastighetssystem.

Det visar sig att närmare 1 500 känsliga personuppgifter finns registrerade, utan hyresgästernas samtycke. Bland annat finns exempel på ren svartlistning, samt personliga omdömen som ”mytoman”.

Uppgifterna raderas i slutet av 2012.

I mitten av februari avslöjas registreringen av SVT:s Västnytt.

Några dagar senare gör Hyresgästföreningen en polisanmälan.

Läs också Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.