Annons

Karmen byggs på – trots protester

Örebro Efter flera turer, protester och utredning står det klart att Karmen renoveras och byggs på. Hyreshöjningarna väntas landa på mellan 20-40 procent.
Foto: Anna Rytterbrant
Örebrobostäder fick ja till totalrenoveringen i Karmen av hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dag fattade Örebro bostäders styrelse beslutet som skjutits upp i över ett år efter hyresgästernas kraftiga protester: kvarteret Karmen renoveras, och det rejält.

Våren 2011 ledde protesterna till att styrelsen för Öbo backade och gav vd:n i uppdrag att utreda tre olika renoveringsnivåer.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

En miniminivå, en mellan-nivå och så ursprungsförslagets maxnivå med en grundläggande rotrenovering, tillgänglighetsanpassning med nya hissar, bredare dörrar och på toppen av det: en påbyggnad med två extra våningar på kvarterets tre punkthus.

Beslutet i dag betyder att punkthusen renoveras enligt ursprungsförslaget och att den lägre huskroppen renoveras på mellannivå.

Annons

– Det var inte något svårt beslut att ta. Vi har processat det här en lång tid och utrett olika konsekvenser och då ser vi att vi går vidare med en rejäl renovering av punkthusen och lägger oss på en mellannivå på låghuset. Kommunen vill att Örebro ska förtätas och punkthusen är ypperliga för att bygga på ytterligare våningar. Vi vinner mycket med det här beslutet, säger Karin Sundin (S) som är ordförande i Öbos styrelse.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Tidigare har både Öbo och Hyresgästföreningen talat om att renoveringen skulle kunna komma att höja hyrorna så mycket som 60 procent. Men i dagsläget tror Karin Sundin att det är att ta i.

-En försiktig kalkyl är en hyreshöjning på mellan 20 och 30 procent i låghusen och mellan 30 och 40 i punkthusen. Men det är som sagt en försiktig kalkyl och vi har inte gjort upphandlingen ännu. Och sedan ska hyrorna förhandlas.

Kommer hyresgästerna själva kunna påverka hyreshöjningen i val av till exempel ytskikt?

– Det ser jag inte alls som omöjligt, så har vi gjort i till exempel Vivalla. Styrelsen har inte tagit något principbeslut kring att allt ska renoveras på ett visst sätt inne i lägenheterna. Öbo kommer att bjuda in alla boende till möte före midsommar och där finns det möjlighet att framföra sådana åsikter.

I de två nya våningarna som ska byggas till,  kommer hyrorna bli ännu högre och hamna på nybyggnadsnivåer. I beslutet i dag ingår även att man ska undersöka om man kan bygga en ny hyresfastighet på det som i dag är Karmens parkeringsplats.

Annons

Man kommer börja med ett av punkthusen 2013 och sedan gå vidare när underhållsbudgeten tillåter.

Det är många hyresgäster som protesterat och som kommer bli besvikna av det här beslutet. Vad har du att säga till dem?

– Ja…det har varit en lång process och vi har försökt att ha en dialog med hyresgästerna. Vi har olika intressen men vi har försökt att lyssna till dem. Men vi som bostadsbolag måste se både till nuvarande hyresgäster och framtiden hyresgäster. Husen behöver renoveras, Örebro växer och i det här området är det många som vill bo, säger Karin Sundin.

 

Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.