Annons

Dyraste lägenheterna får lägsta höjningen hos Öbo

Örebro Hyresgästerna hos Öbo med de högsta hyrorna får de lägsta höjningarna 2020. I genomsnitt blir det en hyreshöjning med 1,92 procent.
Bilden visar en del av huset där Öbo har sitt kontor.
Foto: Mattias frödén
Hyresgästerna med de högsta hyrorna får den lägsta höjningen.

Hyresgästföreningen och Örebrobostäder, Öbo, har nu gjort upp om nya hyror från och med 1 januari 2020.

Öbos utgångsbud var 3,5 procent. Efter förhandlingar blev det en uppgörelse som innebär att de flesta får en höjning med 1,97 procent. Men för de hyresgäster med de allra högsta hyrorna – 600 av totalt 23 000 lägenheter – stannar ökningen på en procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om vi ska vara trovärdiga får det inte vara allt för stor skillnad mellan i princip likvärdiga lägenheter. Vi måste få ihop hyresnivåerna i de fall där det i stort sett bara är årgången som skiljer lägenheterna åt, säger Lars Bjuström, vice ordförande för Hyresgästföreningen i Örebro.

Den genomsnittliga hyreshöjningen blir 1,92 procent. Öbo fick alltså lov att backa drygt en och en halv procentenhet från sitt utgångskrav.

– Men vi är ändå relativt nöjda. Helt nöjd är man ju aldrig efter en förhandling, säger vd:n Ulf Rohlén.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Genom att januari blev onormalt mild tog företaget redan där igen en del av intäktsförlusten jämfört med vad utgångsbudet hade gett.

Annons

– Vi sparar ju mycket pengar på en sådan här månad, konstaterar Ulf Rohlén.

Han räknar också med att det blir något mindre utrymme för underhåll och något högre effektiviseringskrav än vad Öbo tänkt sig. Dessutom får företaget avstå från att handla med så kallade ränteswappar för att kunna sänka räntorna långsiktigt.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hyresgästföreningens Lars Bjurström konstaterar att hyresuppgörelsen till sist landade på en rimlig nivå nära genomsnittet i landet i övrigt.

– Vi står naturligtvis för uppgörelsen även om vi helst hade sett att det inte blivit någon höjning alls.

Från Hyresgästföreningens sida vill man nu tillsammans med Öbo se över företagets kostnader, vilket i förlängningen kan ge lägre hyror.

Annons

– Det har varit ett väldigt fokus på att öka intäkterna under se senaste åren medan kostnaderna ägnats betydligt mindre intresse, säger Lars Bjurström.

Han uppfattar det som att parterna var överens om att jobba med att få ned kostnaderna även om Hyresgästföreningen inte fick igenom sin önskan om att det också skulle framgå av avtalet.

Även för garage och parkeringar höjs hyran med 1,97 procent.

Samma sak för studentbostäderna med den skillnaden att höjningen träder ikraft redan från och med 1 januari för lägenheterna som ligger i Vivalla och Varberga medan det för övriga studentbostäder inte blir någon höjning förrän till höstterminens start i augusti.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.