Annons

Rekordmycket nytt i Halmstad men fortfarande 10 år i kö

Halmstad Det kommunala bostadsbolaget i Halmstad bygger som aldrig förr och gör 150 miljoner kronor i vinst. Men för att få en lägenhet är väntan fortfarande i snitt 10 år.
Foto: Petra Martinsson/Gry Ellebjerg

Förra årsskiftet var kötiden i snitt för att få en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget HFAB 10,5 år. När 2018 summeras i bostadsbolagets årsredovisning har kötiden sjunkit marginellt till 10,2 år. Detta trots att HFAB bygger rekordmycket och flera privata aktörer i Halmstad detsamma.

2018 fick HFAB klart 255 lägenheter och totalt var 500 under produktion. Byggandet ska fortsätta och i år kommer bostadsbolaget att hyra ut 400 nya lägenheter. Det är rekord i modern tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Jonas Stark, affärsutvecklingschef på HFAB kan en förklaring till varför kön inte minskar vara att uthyrningen av nyproduktion inte finns med i statistiken. Nya lägenheter har till exempel hyrts ut via förturer till egna hyresgäster eller enligt ”först till kvarn”.

– Vi ser att det behövs fler bostäder, det är bostadsbrist och vi kommer att fortsätta bygga, säger Jonas Stark.

HFAB planerar att producera 1 000 lägenheter 2016-2020 och enligt Starks bedömning kommer målet att uppnås. Hur det ska se ut efter 2020 arbetas nu fram.

Annons
Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Längst kötid 2018 hade tio lägenheter på Brogården med ett snitt på 18 år och lägst sju lägenheter i Kvibille/Slättåkra med i snitt fem år. I några fall kunde det dock gå snabbare. En person hade bara stått i kön i 17 dagar när hen lyckades få ett kontrakt. Det var genom lottning och bolagets så kallade ”Direktlägenheter”.

HFAB konstaterar i årsredovisningen att när byggtakten är hög i Halmstad är det också dyrare att bygga. Många av bolagets lägenheter har även stora underhållsbehov, något som kontinuerligt betas av. Men i det stora hela går det mycket bra ekonomiskt och vinsten efter finansiella poster för 2018 blir 150 miljoner kronor, vilket är bättre än de senaste fem åren. Det är framförallt hyresintäkterna som ökar. 13,7 miljoner är reavinster från några mindre försäljningar.

Vad är förklaringen till att vinsten är högre än på flera år?
– Framför allt nyproduktionen, beståndet växer och HFAB blir större, säger Jonas Stark.

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

Men hela vinsten får inte stanna i bolaget. Hur kommunerna plockar pengar ur sina bostadsbolag är reglerat och de flesta gör det inte alls. Halmstad kommun gör det och för 2018 plockas 20 miljoner kronor ut enligt en undantagsregel i lagen som reglerar vinstuttag. De har kommunen beslutat att göra årligen.

Annons

Det är ett förfarande som Hyresgästföreningen är kritisk till. Kommunen tar också ut närmare fyra miljoner kronor, vilket lagen tillåter som en slags ränta på pengar som har skjutits in i bolaget.

Enligt Statistiska centralbyrån växte Halmstad förra året med cirka 1 280 personer och hade vid årsskiftet en befolkning på cirka 101 300. HFAB äger drygt 10 000 lägenheter.

Fakta: HFAB:s vinster de senaste 5 åren
År Miljoner kronor
2018 150
2017 123
2016 122
2015 82
2014 110

Källa: HFAB:s årsredovisning 2018

Fakta: HFAB:s stora planer 2019
  • 243 lägenheter byggs i Lunds trädgårdar och 183 i kvarteret Järnmalmen på Nissastrand
  • Förnyelse och nyproduktion i Klackerupsområdet, detsamma i kvarteret Armadan på Rotorp.
  • Badrumsrenoveringar fortsätter i kvarteret Hästen på Gustavsfält.

 

Läs också Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.