Annons

Kommun betalade 3,7 miljoner i förskottshyra – fick inga bostäder

Haninge Haninge kommun betalade ut 3,7 miljoner i förskottshyra i slutet av 2017. Men av de 54 utlovade lägenheterna syns inte ett spår. Allt som finns är en grusplan och tomma byggbodar. Utöver det har kommunen tvingats betala vandrarhemsplatser för hyresgästerna som skulle bott i lägenheterna.
Foto: Kenneth Samuelsson
Gott om betongplintar men ont om hus. För över ett år sedan betalade kommunen 3,7 miljoner i hyra för 54 lägenheter men allt man fått är en massa betongplintar på en stor grusplan.

För att skaffa fram lägenheter till nyanlända anlitade Haninge Kommun företaget Bo Cash AB för att bygga 54 modulbostäder på Blockstensvägen i Jordbro. När företaget i december 2017 frågade om de kunde få förskott på hyran sade kommunen ja.

Enligt fakturan betalade Haninge kommun ut 3,7 miljoner kronor i förskottshyra för perioden 1/2 – 31/12 2018. Pengarna betalades ut den 14/12 2017.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men än i dag, över ett år sedan förskottshyran betalades ut, finns inga bostäder på plats.  När vi besöker området möts vi av en stor öde grusplan med långa rader av betongplintar som modulhusen ska stå på och några tomma byggbodar med persiennerna neddragna.

Jesper Schönberg, lokalförsörjningschef på Kommunstyrelseförvaltningen i Haninge Kommun, är en av de som fattade beslutet att betala förskottshyra. Han förklarar att företaget behövde pengar för att komma igång med markarbeten på tomten.
– Anledningen till att de behövde hjälp var att de inte fick ut pengar från sin finansiär så länge överklagandeprocessen för bygglovet pågick. Efter övervägande bestämde vi oss från kommunens sida för att gå med på deras förfrågan utifrån att vi var angelägna att om möjligt påskynda uppförandet av bostäderna.

På morgonen den 15 december 2017, dagen efter att kommunen betalat ut förskottshyran till Bo Cash, mejlar Jesper Schönberg till företrädare för Bo Cash.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

I mejlet skriver Jesper Schönberg att han har förståelse för att bostäderna blir försenade men att det är viktigt att lägenheterna blir tillgängliga snarast.

”För det fall kommunen inte kan disponera lägenheterna senast den sista maj 2017 känner vi oss tvungna att bryta hyresavtalet och söka andra lösningar för våra behov av tillfälliga bostäder”, skriver han i mejlet. I mejlet är årtalet felskrivet, det ska vara maj 2018.

Du skriver i brevet att kontraktet ska sägas upp om bostäderna inte är klara i maj 2018, men ni gjorde inte det, varför?
– Det är ett hot men vi gick aldrig vidare med hotet.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Jag tolkar mejlet som att ni ska säga upp det om inte bostäderna kommer fram sista maj 2018, kommentar?
– Man kan tolka det så men vi har som sagt inte sagt upp avtalet.

Annons

Personen som ni har avtal med har flera konkurser bakom sig, ett stort antal skulder hos Kronofogden. Kontrollerade ni bolaget innan ni ingick avtal med dem?
– Vi gjorde en kreditupplysning och vår bedömning är att de var seriösa och skulle fullfölja det avtalet vi tecknat.

Kände ni till att bolaget inte har betalat sina räkningar och att många har hamnat hos kronofogden, bland annat en räkning på 161 881 kronor till Haninge Kommun?
– Vår uppfattning var att de var seriösa, de hade någon betalningsanmärkning. Men vi kollade bara upp bolaget vi skulle ha avtal med och inte personens övriga bolag.

Vad händer med pengarna ni har betalat hittills utan att få några lägenheter?
– De pengarna kommer kommunen att få igen när lägenheterna är klara genom att det inte utgår någon hyra under de första elva månaderna efter tillträdet.

Var bor de som skulle bott i lägenheterna?
– De bor i andra lägenheter som kommunen förfogar över. Kommunen har i en del fall tvingats lösa bostadsbehov genom att till exempel hyra in platser på vandrarhem till följd av att lägenheterna på Blockstensvägen inte är klara.

Hur stora har merkostnaderna blivit för kommunen?
– Kommunen hade kunnat sänka sina kostnader om bostäderna på Blockstensvägen varit klara tidigare, men jag har svårt att ta fram någon siffra åt dig. Vi håller oss dock inom budgetramen för 2018.

Tror du det blir några bostäder?
– De har sagt att det ska vara klart för inflytt i maj/juni. Lägenheterna ska gå till nyanlända, förutom cirka 20 ettor som ska gå till ungdomar, säger han.

Hem & Hyra har sökt flera av personerna bakom bolagen upprepade tillfällen via mejl och telefon med frågor. Men de har inte svarat eller återkommit till oss.

Beslutet att hyra modulerna av Bo Cash AB har tagits av kommunens tjänstemän som därmed inte har gjort någon upphandling enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. Skälet är det så kallade Hyresundantaget i LOU som säger att en kommun inte är tvingad att göra en upphandling när de hyr en fastighet.

Annons

Däremot har Meeri Wasberg, (S), kommunalråd och kommunstyrelsen ordförande i Haninge Kommun, skrivit på arrendeavtalet med Bo Cash AB i juni 2017. Enligt avtalet får bolaget arrendera marken i tio år för 30 000 per år, en summa som ska justeras upp med Konsumentprisindex varje år.

Bostäderna är kraftigt försenade, vad anser du om det?
– Som jag förstår det beror det till stor del på att folk har överklagat beslutet och inte vill ha bostäderna där.

Personen bakom bolaget har en rad konkurser bakom sig och ett stort antal ärenden hos Kronofogden, bland annat en skuld till Haninge kommun. Kände du till det?
– Nej det gjorde jag faktiskt inte men jag förutsätter att bostäderna kommer på plats.

Tycker du att ni har gjort tillräckliga kontroller av företaget?
– Vi har kontrollerat enligt våra rutiner och har kollat så gott vi kan.

Hur ser du på att ni har betalat en hyra på 3,7 miljoner kronor i hyra från februari till december 2018 utan att få några lägenheter?
– Jag ser det som att vi har ett tillgodohavande på ett antal månadshyror som vi slipper betala när bostäderna är på plats.

Men tycker du inte det är konstigt att betala hyra utan att få något?
– Nej, jag ser det som att vi har en fordran på ett antal månaders hyror av företaget.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.