Kommunalråd vill träffas efter strandad förhandling
Vi har tidigare berättat om förhandlingarna mellan Sjödin fastigheter och Hyresgästföreningen som fick att abrupt avslut. Sjödin ville ha en hyreshöjning på 38 procent och lämnade förhandlingsbordet samtidigt som de sade upp förhandlingsordningen.
Ett par dagar efter att Sjödin fastigheter avbröt förhandlingarna ringde Markaryds kommunalråd till Hyresgästföreningens ledning. Anledningen var, enligt Hyresgästföreningen, att han fått reda på att Hyresgästföreningen inte ville ställa upp på förhandlingar och kommunalrådet ville kalla till ett möte.
– Jag frågade om han var ombud för bolaget, det var han inte och han ville heller inte uppge syftet med mötet. Jag såg därför ingen anledning till att vi skulle åka till Markaryd för att träffa kommunalrådet, säger Peter Svensson, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen Sydost, och fortsätter:
– Vi har redan förhandlat med bolaget och det har skett enligt konstens alla regler. Det här är ett bolag som krävt en hyreshöjning på över 38 procent och inte lämnat in underlag för det, för oss är det inte seriöst.
Kommunalrådet Bengt Germundsson säger att han ville ha en diskussion med Hyresgästföreningen men han vill inte tala om varför.
– Det är inte konstigt att man diskuterar gemensamma angelägenheter. Men vilka de angelägenheterna är vill jag inte tala om för Hem & Hyra, säger Bengt Germundsson.
Varför då?
– Vilka ärenden vi vill diskutera med Hyresgästföreningen vill jag inte spekulera om i din tidning. Det är gemensamma angelägenheter. Jag har aldrig tidigare varit med om att man förvägrat kommunen ett möte men om det är den ribban vi ska ligga på så får vi fundera på om vi ska svara på samma sätt när Hyresgästföreningen kommer till oss. Och nu avslutar vi det här samtalet här, säger Bengt Germundsson som inte vill prata med Hem & Hyra mer.
Hyresgästföreningens Björn Johansson är inte så lite upprörd.
– Det här är ett kommunalråd som agerar så att vi ska gå med på vansinniga hyreshöjningar! Är det för att skydda sin borgen? Det här är olagligt och det är olustigt i allra högsta grad. Det är rena rama ministerstyret. Och det strider mot likställighetsprincipen, att alla ska behandlas lika. Det är förskräckligt att en kommun inte prioriterar de hyresgäster som faktiskt bor där, säger Björn Johansson.
När Sjödin köpte fastigheterna gick kommunen in som borgenär för ett lån på banken. Borgen gick till Sjödins dotterbolag och samtidigt gick Sjödins moderbolag in som borgenär för kommunens borgen. Någon borgensavgift tar kommunen inte ut. Och det behövs inte heller, enligt Germundsson, eftersom det är ett nollsummespel där ingen av parterna tar ut borgensavgift.
Sjödin fastigheter tillträdde som ägare till problemfastigheterna 1 juli och har fått beröm för att de börjat åtgärda brister, inte minst av kommunalrådet. De 94 lägenheterna finns i Traryd och Strömsnäsbruk. Kostnaden för förvärvet låg på 13 miljoner kronor. Sjödin ansökte om kommunal borgen för tre miljoner kronor, vilket Markaryds kommunfullmäktige beviljade.