Kommunen åtgärdade inte hotellifiering – nu kräver Länsstyrelsen omtag i Mariestad

Mariestad Nu får Mariestads kommun bakläxa gällande Brodderuds hotellifiering. Detta efter att kommunen backat från åtgärder, vilket Hyresgästföreningen kritiserat. Länsstyrelsen kräver nu omtag. "Det är ett steg framåt", säger Stefan Lindborg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Stefan Lindborg om hotellifiering i Mariestad
Foto: Alice Winroth/Anders Lundqvist
Stefan Lindborg, chef för förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg, säger att Länsstyrelsens beslut är glädjande och ett steg framåt.

Mariestads kommun beslutade att det inte skulle bli några åtgärder alls för hotellifiering av Brodderud i fjol.

– Vi kan inte med 100 procents säkerhet säga att det pågår hotellverksamhet i fastigheter som är avsedda för permanent boende, sa byggnadsinspektör John Skog när de avslutade ärendet.

Läs ocksåDärför var sonen nära att få sin mamma vräktEn delad bild med ett trasig fönster och en lagbok.

Detta trots att hyresgäster har larmat sedan hösten 2023 om att det pågår hotellverksamhet i husen. Hyresgästerna vittnar om en otrygg miljö där det ständigt har dykt upp nya människor. De har bland annat berättat om tvister i tvättstugan där hotellgäster har tvättat på hyresgästernas tvättider och om hur hotellgäster använt deras privata utemöbler.

En hyresgäst berättade även om hur han kommit hem och upptäckt en person inne i hans lägenhet, vilket visade sig vara en hotellgäst som letade efter sitt rum.

Utöver hyresgästernas vittnesmål fanns bilder på lägenheter som Brodderud själv lagt ut på bokningssidor som Booking.com.

Läs också"Vi får husarrest" - hyresgäster fast i hemmet när hissreparationer tar tidEn kvinna och en man vid en trapp och i bakgrunden en blå hissdörr.
”En grå hyresmarknad”

Hyresgästföreningen anser att hotellifiering är en ”grå hyresmarknad” som inte är i linje med lagens syfte. Det kan till exempel vara att hotellverksamheten gör hyresgäster otrygga, att den driver upp hyrorna eller att den strider mot gällande detaljplan. Det kan också handla om att fastighetsägaren saknar rätt bygglov, eller har låtit bli att söka polistillstånd för att driva hotell.

– Hotellifiering är ett bekymmer. Det ökar otryggheten både för de som bor i hotelllägenheter och för hyresgästerna, säger Stefan Lindborg, chef för förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Inga åtgärder för Brodderud

Efter att Hem & Hyra och Mariestads Tidningen rapporterat om situationen, gjorde tjänstemän i Mariestads kommun en utredning. Där föreslog de att Brodderud skulle betala en sanktionsavgift på 183 360 kronor för olovlig hotellverksamhet. Men det blev en återremiss på ärendet och landade till slut i noll åtgärder för Brodderud.

Byggnadsinspektör John Skog menade att de fått information från fastighetsägaren om att lägenheterna hyrdes ut till företag och deras arbetare, samt att bilderna på bokningssidorna enbart var i marknadsföringssyfte.

– Gränsen mellan vad som är okej när det gäller att hyra ut lägenheter till företag på kort och längre tid är inte jättetydlig, sa han.

Läs ocksåSå fick Lars rätt mot värstingvärden och slapp hyreshöjningEn äldre man med glasögon och en färgglad randig pikétröja som sitter vid ett köksbord fullt av olika papper och en kaffekop med texten "Lars".
Hyresgästföreningen kritisk – tog det vidare till Länsstyrelsen

På Hyresgästföreningen har man varit kritisk mot kommunens beslut och valt att granska det vidare.

– Vi tycker det beslut som kommunen fattade inte var tillräckligt motiverat, säger Stefan Lindborg.

Hyresgästföreningen överklagade kommunens beslut till Länsstyrelsen.

I överklagan skriver de att majoriteten av lägenheterna i kvarteret Baggen, som ägs av Brodderud fastigheter, används för korttidsuthyrning.

– Vår uppfattning är att verksamheten som bedrivs är i strid med den gällande detaljplanen, säger Stefan Lindborg på Hyresgästföreningen.

Återförvisades till Mariestads kommun

En tjänsteperson på bygglovsenheten meddelade först Hyresgästföreningen att kommunens beslut om Brodderud numera är en skrivelse och därför inte går att överklaga. Både Hyresgästföreningen och Länsstyrelsen ansåg dock att detta inte stämde och överklagan fullföljdes.

Länsstyrelsen har nu utrett ärendet och valt att upphäva miljö- och byggnadsnämndens beslut om att avsluta tillsynsärendena för Brodderuds fastigheter. Ärendet har därför återförvisats till kommunen för fortsatt handläggning.

– Det är glädjande att Länsstyrelsen gick på vår linje. Vi välkomnar beslutet och det är ett steg framåt. Vi hoppas att kommunen i sin bedömning framåt beaktar synpunkterna från de boende i området, säger Stefan Lindborg.

Hur kommer ni på Hyresgästföreningen att jobba vidare med det här nu?

– Vi kommer fortsätta bevaka frågan och se hur kommunen handlägger det framåt, säger Stefan Lindborg.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Brodderuds ägare Lars Runberg över telefon, som säger att han inte vill kommentera.

Läs också Värden krävde barnfamilj på över 200 000 efter sonens vattenlek Droppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.