Annons

Köpings stolthet förfaller

Nyheter ​Fasaden förfaller, taket rostar, hyresgästerna har själva fått klippa gräs och skotta snö– medan hyresvärden troligen gömmer sig i Australien.

Det handlar om ett anrikt och älskat hus i Köping. Lyckholmska villan ritades av den kände arkitekten Teodor Dahl på 1880-talet, i fransk nyrenässansstil med tinnar och torn och vackra målningar.

Maj-Britt och Göran Werneman var glada när de fick en fyrarummare där för två år sedan. Ägaren, Thorbjörn Carlerbo, verkade bra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Han charmade de flesta och hade fantastiska planer för huset, säger Maj-Britt Werneman.

Carlerbo skulle bland annat anlägga en elegant trädgård, bygga lusthus och mycket annat. Men skötseln har haltat och för drygt ett år sedan sa Thorbjörn Carlerbo att han skulle till Australien. Sedan dess har han inte gått att nå.

Förra sommaren fick hyresgästerna lov att sköta gräsklippningen själva. Under vintern har de anlitat en snöskottare för egna pengar.

Annons
Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Två gånger har fjärrvärmeleverantören hotat att stänga av värmen. Räkningarna har betalats i sista sekund. Och hela tiden har de boende varit oroliga att det ska bli något akut fel i huset. För vem vill åta sig hantverksjobb åt en försvunnen fastighetsägare?

– Men framför allt är det tråkigt att ett så vackert hus får förfalla, tycker Maj-Britt Werneman.

I mars krävde Hyresgästföreningen tvångsförvaltning av huset. Ombud var Håkan Forsman.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Det är ett flerfamiljshus och man kan inte begära att hyresgästerna där ska sköta hela snöröjningen själva, säger han.

Annons

Nu tar Köpings Bostads AB över skötseln.

– Det känns bra att vi har någon vi kan kontakta om det behövs, tycker Maj-Britt Wernerman.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Pandemin hindrar svåra hyresnämndsfall - fick leva flera år i skadad lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.