Korsdrag och kylklampar i sängen – så klarar gravida Sindy supervärmen

Stockholm ”Min son sover med kylklampar i sängen” berättar Sindy. Hon är gravid och tycker värmen är en pina. Över 26 grader ska det inte vara hos henne enligt allmänna råd från Folkhälsomyndigheten. Råd som kan bli svåra att följa med klimatförändringarna.
Sindy Marshall Zagal både jobbar och sover i rummet med det stora fönstret.
Foto: Emma Eneström
Sindy Marshall Zagal både jobbar och sover i rummet med det stora fönstret.

– På morgonen kommer solen upp här, säger Sindy Marshall Zagal och pekar över taken utanför fönstret.
Just den här dagen är det mulet, men det är ändå tryckande varmt.

Försöker få till korsdrag

Sindy bor i ett nybyggt hus i Barkarbystaden utanför Stockholm. Den här dagen jobbar hon hemifrån och står vid skrivbordet intill det stora fönstret mot gatan. Hon och sambon sover i en bäddsoffa i samma rum. Lägenhetens andra rum har trettonårige sonen. I slutet av året väntar hon ett litet syskon.

På nätterna brukar Sindy öppna ett litet fönster i köket som vetter in mot gården för att skapa korsdrag. På dagarna drar hon ibland för gardinerna.

Solskydd monterade utanpå byggnaden gör mer för temperaturen än gardiner och persienner på insidan.
Solskydd monterade utanpå byggnaden gör mer för temperaturen än gardiner och persienner på insidan.

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd ska det inte vara över 26 grader i hus där känsliga individer vistas längre stunder. Till känsliga individer räknas äldre, människor med olika typer av hälsoproblem eller funktionsnedsättningar men också gravida och barn under fem år.

– Barnen blir känsliga för att de inte själva kan förstå kroppens signaler och de kan behöva hjälp med sådant som att dricka tillräckligt, säger Ida Knutsson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Läs ocksåHär blir det extra varmt i värmeböljan: ”Dyrt med AC”Två män i en grönskande uteplats. Den ena sitter i rullstol.

Vill förenkla

Tidigare kunde 28 grader vara okej för en kortare tid under sommaren, men förra våren tog man bort den rekommendationen.

– Det är för att det ska bli enklare för tillsynsmyndigheterna, men också för till exempel fastighetsägare att använda sig av råden.

Ida Knutsson på Folkhälsomyndigheten säger att den rekommenderade inohustemperaturen har ändrats för att det ska bli lättare för tillsynsansvariga att använda den.

En studie som Sveriges Allmännytta tagit fram visar att få flerfamiljshus klarar av att hålla den nya rekommenderade inomhustempen utan att vidta åtgärder. Och då det fortfarande är ganska ovanligt med till exempel AC eller automatiserad vädring krävs insatser från de boende. Som att man öppnar fönster eller drar ner gardinerna.

Enligt studien är vädring och avskärmning av solen mest effektivt för att hålla inomhustemperaturen nere. Avskärmning på utsidan av huset, som markiser, är mer effektivt än till exempel gardiner och persienner.

Att möjliggöra för vädring av bostäderna samt att överväga lösningar som inte kräver insatser från de boende är något för fastighetsägare att överväga redan idag, enligt studien.

Klimatförändringarna påverkar

Att de allmänna råden har ändrats till 26 grader har att göra med flera olika saker enligt Ida Knutsson.

– Vi har ett större fokus på värme nu dels på grund av ökade kunskaper om vilka hälsoeffekter värme har. Men också på grund av klimatförändringarna som vi vet kommer göra att vi får fler värmeböljor.

Hon menar att det är viktigt att samhället förbereder sig på fler perioder med höga temperaturer.

­­­­­­­­­– All vetenskap pekar på att det kommer bli fler tillfällen med höga temperaturer framöver.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.

Men 26 grader inomhus känns ju ganska varmt ändå?

– Det är ju skillnad på bekvämlighet och vad som är anses hälsovådligt, säger Ida Knutsson.

Hon tipsar om att passa på att vädra när det är svalare ute än inne vilket oftast är på kvällen eller natten.

Läs ocksåDitt hem blir en bastu - så slår framtidens värmeböljorvärmebölja bostadsbolag

– På dagen kanske det fungerar bättre att försöka skärma av solen. Annars kan man ju råka släppa in varm luft, menar hon.

Dyrt att reglera temperaturen

Sindy Marshall Zagal berättar att hon haft fläktar tidigare.

– Men de gick sönder och de drar väldigt mycket el. Det blir dyrt.

Nu hämtar sonen kylklampar i frysen som han lägger i sängen.

– Och så har han en vattenflaska liggande i sängen också. I hans rum är det ännu värre. Man önskar att det fanns något sätt att reglera värmen som inte kostade skjortan.

Sindy Marshall Zagal hoppas på att få det svalare i nästa boende.
Sindy Marshall Zagal hoppas på att få det svalare i nästa boende.

Sindy har inte mätt temperaturen i sin lägenhet. Någon gång när det var kallt gjorde hon det, men enligt henne verkar inte hyresvärden kunna göra så mycket åt saken.
– Jag funderade på persienner men det får man bekosta själv och var svårt att få tag på rätt mått. Vi ska flytta snart så det känns inte värt det.

Den lägenhet de har på gång är äldre.
– Den är mycket mörkare, men också lättare att hålla sval tror jag, säger hon.

Fakta: Expertens tips - så håller du dig sval
  • Var uppmärksam på temperaturen inne. Ha gärna en termometer hemma som mäter inomhustemperatur.
  • Sov där det är svalast. Det kan vara en bra idé att flytta sovplatsen.
  • Skärma av solen på dagarna med gardiner, persienner eller liknande.
  • Vädra på kvällen eller natten när det är svalare ute än inne.
  • Drick innan du blir törstig.
  • Ta en kall dusch för att få ned temperaturen eller badda nacken med en blöt handduk.
  • Se till att förvara värmekänsliga läkemedel svalt.
  • Håll koll på personer i din närhet som kan vara känsliga.
  • Använd kläder i naturmaterial.
  • Undvik fysiskt ansträngande aktivitet när det är som varmast.Källa: Ida Knutsson, Folkhälsomyndigheten
Fakta: Vad har hyresvärden för ansvar i hettan?

Det finns inga uttryckliga bestämmelser i hyreslagen om hur varmt det ska vara i en hyresrätt. Men man kan kräva att lägenheten ska vara ”fullt brukbar för bostadsändamål enligt den allmänna uppfattningen i orten”. Enligt Folkhälsomyndighetens allmäna rekommendation bör det som utgångspunkt det inte vara varmare än 26 grader vid normala väderförhållanden.

Om du har för varmt i lägenheten ska du i första hand felanmäla det till din hyresvärd. Om din hyresvärd säger nej kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun. De kan uppmana värden att undersöka och åtgärda vid behov. Om du är medlem i  Hyresgäst­föreningen kan du få hjälp att sätta press på hyresvärden om de inte agerar.

I vissa fall kan du som hyresgäst ha rätt till en sänkning av hyran om värmen kan utgöra en brist i ditt boende. Men om din hyresvärd inte frivilligt går med på en sådan sänkning krävs en rättslig prövning i tingsrätten.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Därför är 30 grader farligt i Sverige och inte i Italien Mer otryggt när hyresgäster bor på kort tid – grannar hinner inte lära känna varandra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.