Annons

Kraftig hyreshöjning för hyresgäster i Konvaljen

Kalmar Snart påbörjas renoveringarna av Kalmarhems lägenheter i området Konvaljen.  Men hyresgästerna är oroliga. Efter renoveringarna kan de nämligen räkna med en hyreshöjning på 1200 kronor per månad för en tvåa.

 

Lägenheterna i området Konvaljen ska renoveras.

Under de kommande två åren kommer 204 lägenheter i området Konvaljen i Kalmar att renoveras. Fastigheterna är byggda 1968. Nu planeras för stambyte och standardhöjning i form av kakel och klinker i badrum och komfortvärme i golv i badrum. Dessutom ny parkett i vardagsrum, klinker i entre och säkerhetsdörrar. Ett rejält ansiktslyft, men hyresgästerna är bekymrade.

– Jag har bott och betalat hyra hos Kalmarhem i över 30 år. Det är fel att vi hyresgäster ska bekosta fastighetsbolagets stambyte. På 30 år borde de kunnat spara ihop till det själva, säger Karl-Olof Karlsson, 73 år.

Han bor i en tvårumslägenhet på 66 kvadratmeter. För den betalar han 5 400 kronor per månad. Efter renoveringarna kommer hans hyra att höjas till 6 600 kronor per månad. En stor höjning för en pensionär.

– Här bor många pensionärer och jag vet att flera grannar nu känner sig tvingade att flytta. Det här är inte rätt. 

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kalmarhem har förhandlat den nya hyran med Hyresgästföreningen. 

– Jag förstår reaktionerna, men det är ett missförstånd att hyreshöjningen motiveras av stambytet, säger Mats Seglarvik, förhandlare på Hyresgästföreningen.

I samband med besiktningen inför stambytet gjordes bruksvärderingar av lägenheterna. Den visade att hyrorna i Konvaljen var lägre än likvärdiga lägenheter i området. Det är skälet till höjningen, menar Mats Seglarvik.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Karl-Olof Karlssons lägenhet kommer renoveras under fem veckor med start i september i år. Därefter kommer hans hyra att höjas stegvis vid tre olika tillfällen under 18 månader. Just nu inväntar Kalmarhem de sista hyresgästintygen där hyresgästerna godkänner hyresjusteringen.  

Annons

– 91% har skrivit på. Vi ligger bra till och vi har inte fått några klagomål, hävdar Per Stephani, vd på Kalmarhem. 

 

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.