HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kraftig hyreshöjning för hyresgäster i Konvaljen

Kalmar Snart påbörjas renoveringarna av Kalmarhems lägenheter i området Konvaljen.  Men hyresgästerna är oroliga. Efter renoveringarna kan de nämligen räkna med en hyreshöjning på 1200 kronor per månad för en tvåa.

 

Lägenheterna i området Konvaljen ska renoveras.

Under de kommande två åren kommer 204 lägenheter i området Konvaljen i Kalmar att renoveras. Fastigheterna är byggda 1968. Nu planeras för stambyte och standardhöjning i form av kakel och klinker i badrum och komfortvärme i golv i badrum. Dessutom ny parkett i vardagsrum, klinker i entre och säkerhetsdörrar. Ett rejält ansiktslyft, men hyresgästerna är bekymrade.

– Jag har bott och betalat hyra hos Kalmarhem i över 30 år. Det är fel att vi hyresgäster ska bekosta fastighetsbolagets stambyte. På 30 år borde de kunnat spara ihop till det själva, säger Karl-Olof Karlsson, 73 år.

Han bor i en tvårumslägenhet på 66 kvadratmeter. För den betalar han 5 400 kronor per månad. Efter renoveringarna kommer hans hyra att höjas till 6 600 kronor per månad. En stor höjning för en pensionär.

– Här bor många pensionärer och jag vet att flera grannar nu känner sig tvingade att flytta. Det här är inte rätt. 

Läs ocksåHögre hyror väntar för 1 000 hyresgäster i Kinda

Kalmarhem har förhandlat den nya hyran med Hyresgästföreningen. 

– Jag förstår reaktionerna, men det är ett missförstånd att hyreshöjningen motiveras av stambytet, säger Mats Seglarvik, förhandlare på Hyresgästföreningen.

I samband med besiktningen inför stambytet gjordes bruksvärderingar av lägenheterna. Den visade att hyrorna i Konvaljen var lägre än likvärdiga lägenheter i området. Det är skälet till höjningen, menar Mats Seglarvik.

Läs ocksåHyresrätt dyrt för ensamboende, billigast för barnfamiljer

Karl-Olof Karlssons lägenhet kommer renoveras under fem veckor med start i september i år. Därefter kommer hans hyra att höjas stegvis vid tre olika tillfällen under 18 månader. Just nu inväntar Kalmarhem de sista hyresgästintygen där hyresgästerna godkänner hyresjusteringen.  

– 91% har skrivit på. Vi ligger bra till och vi har inte fått några klagomål, hävdar Per Stephani, vd på Kalmarhem. 

 

Läs ocksåNyanlända ska lättare få förstahandskontrakt
Läs också Hyreshöjningar i södra Norrland Råslättsborna ovanligt trygga och nöjda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.