Annons

Kraftiga hyreshöjningar uteblev i Region Mitt

Örebro ​Ny lagstiftning och nya hyror. Nu är hyrorna färdigförhandlade i Region Mitt. Genomsnittshöjningen för allmännyttan blev 2,73 procent. Och för privatvärdarna 2,63 procent.
Osäkerheten inför årets förhandlingar var stor, eftersom en ny hyreslagstiftning trädde i kraft vid årsskiftet.
 
Den innebär att den kommunala allmännyttan inte längre är hyresnormerande för privatvärdar.
 
Dessutom ska de kommunala bostadsbolagen drivas enligt mer affärsmässiga principer vilket innebär andra villkor på avkastningskrav och krav på att ta ut borgensavgifter.
 
Många befarade konflikter och kraftigt höjda hyror som följd.
 
Nu är alla bolag färdigförhandlade och med facit i hand ser det ut – ungefär som vanligt. I genomsnitt höjdes hyran i Region mitt med 2,73 procent för allmännyttan. Och med 2,63 procent för privatvärdarna.
 
I vissa avseenden blev årets förhandlingar till och med lite bättre: strandningarna är färre i år. Endast två förhandlingar strandade i region Mitt i årets förhandlingar, jämfört med runt fyra-fem stycken andra år: Munkfors i Värmland och Torshälla i Södermanland.
 
– Vi var oroliga för att allmännyttorna skulle komma med nya yrkanden och hänvisa till den nya lagstiftningen, men jag tycker alla parter gått in i detta med stort allvar och tagit sitt ansvar i förhandlingarna, säger Sven-Erik Rasmusson som är förhandlingschef i Region Mitt och Aros Gävle.
 
Organisationen Fastighetsägarna kom till en början med förhållandevis höga och ospecifika hyreskrav där de yrkade ”3-6 procent” eller ”4-8 procent”. Bland annat yrkade Fastighetsägarna på högre hyra för bostädernas läge.
 
– Men det hade de inte mycket för. Lägesfaktorn är en faktor av många så vi höll tillbaka hyrorna där. Men i Dalarna har fastighetsägarna bett om att vi ska göra en genomgång till nästa år för att se om bruksvärdet stämmer, säger han.
 
Nästa år ja. Kanske är det först nästa år som effekterna av den nya lagen ger sig till känna. Det anar i varje fall Sven-Erik Rasmusson. Han påminner om att 2011 års förhandlingar genomfördes strax efter ett val. Det har alltså bildats nya styrelser i de kommunala bostadsbolagen och kommuner har kanske fått nya politiska styren.
 
– Det är först nu politikerna oavsett färg kan börja hitta på att göra än det ena än det andra med bolagen. Men vi har redan börjat förbereda oss inför nästa förhandlingsomgång. Vi samlar in fakta och försöker ha stora öron för att få veta vad som är på gång och inte bli tagna på sängen, säger Sven-Erik Rasmusson.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån Fyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.