Annons

Krävde upprustning – blev uppsagda

Lidköping Hyresgästerna i Vinninga utanför Lidköping kräver bättre isolering, tvättmöjligheter och säker el. Värden Knut Åmark svarar med uppsägning.

Vad gäller när man hyr gamla och omoderna torp och uthus som bostad? Den frågan är just nu aktuell i Vinninga strax sydost om Lidköping.

– Kommunens enhet för miljö- och hälsa har konstaterat att standarden här är så låg att det bryter mot lagen. Ändå vägrar vår hyresvärd att åtgärda problemen, säger Therese Ericsson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Sedan 2,5 åt tillbaka hyr hon den så kallade Rättarebostaden på egendomen Ålycke i Vinninga. Bristerna handlar bland annat om för låg inomhustemperatur, avsaknad av tvättmaskin samt bristande fuktskydd på väggarna i duschen.

– När miljö- och hälsa var här hade jag en golvtemperatur på tio grader på toaletten, säger Therese.

Tobias Hallqvist hyr en lägenhet i ett gårdshus hos samma värd. Han flyttade in för tre och ett halvt år sedan.

Läs ocksåKvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran

– Jag behöver en riktig ytterdörr. Den jag har nu är så otät att det går att stoppa in ett finger i glipan mellan dörren och dörrkarmen. Sedan skulle det vara bra med ett ordentligt badrum med toalett. I dag har jag handfat och dusch i ett utrymme utan dörr på nedervåningen medan toaletten finns i en liten skrubb på kallvinden. Dessutom behöver golven isoleras och tätas. I vintras hade jag mellan åtta och femton grader på golvet, säger han.

Annons

Ett annat problem handlar om hur hyresvärden använder sin huvudnyckel. Enligt Tobias har han vid flera gånger, utan att fråga först, låst upp ytterdörren och klivit in i lägenheten.

– Det kan handla om att han vill kolla till något. Men jag tycker det är väldigt obehagligt och jag känner mig otrygg. Därför vill jag ändra villkoren i hyresavtalet så att det bara är jag som har nyckel till min bostad. Då får värden fråga mig först innan han går in, säger Tobias.

Läs ocksåSexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Värden Knut Åmark ställer sig dock frågande till hyresgästernas krav.

– De godkände ju standarden när de flyttade in. Det här handlar om gammal torpmiljö som moderniserats till sommarstugestandard, säger han och fortsätter:

– När det gäller huvudnyckeln är det en självklarhet att jag, som äger fastigheterna, har rätt till att ha en sådan.

Annons

Enligt Knut Åmark skulle de omfattande reparationer som hyresgästerna göra husen helt obeboeliga under oöverskådlig tid.

– De kan omöjligen bo kvar om vi ska dra igång med en sådan totalrenovering. Dessutom orkar jag inte hålla på med det här längre. Jag har sagt upp dem som hyresgäster.

Men, att säga upp en hyresgäst bara för att man behöver rusta upp är inte tillåtet. Det säger Ewa Hansson ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

– Kurt Åmark hyr ut permanentbostäder och de ska enligt lagstiftningen hålla lägsta godkända standard. Därför kräver vi att bristerna åtgärdas. När det gäller uppsägningen så har hyresgästerna besittningsrätt. Alltså rätt att bo kvar, säger Ewa Hansson.

Läs också Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.