HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kräver fler hyresrätter i Lysekil

Lysekil Hyresgästföreningen i Lysekil har tröttnat. "Politikerna måste börja följa den plan de klubbade för tre år sedan och satsa på hyresrätter för bofasta", säger Roland Karlsson.
Foto: Minna Ulin

Med hjälp av en nyinspelad film vill Hyresgästföreningen blåsa liv i den bostadspolitiska debatten i Lysekil. 

– Politikerna här i kommunen har länge legat så otroligt lågt när det gäller bostadsfrågan. Det vill vi ha en ändring på, säger Roland Karlsson i den lokala Hyresgästföreningen. 

Läs ocksåRånad och slagen i sin lägenhet - men Emil vägrar vara räddLysekil - gangsterhåla eller trygg småstad? Emil vägrar känna rädsla, trots att han blev rånad och misshandlad i sin egen lägenhet. "Det handlar inte om Lysekil, utan om enskilda individer", säger han.

I filmen radar Hyresgästföreningen upp exempel på hur Lysekils kommun frånträtt den strategi för framtidens boende, som man själv stakade ut redan år 2013. 

– Istället för att ta sitt ansvar när det gäller bostadsförsörjningen så har man låtit marknadskrafterna styra. Följden har blivit få nya hyresrätter för Lysekilsbofasta har byggts medan det varit fritt fram för nybygge av bostadsrätter i attraktiva lägen för sommarboende, säger Karlsson. 

Information om hur man hittar filmen på youtube har skickats till samtliga politiker i kommunfullmäktige, byggnadsnämnden, kommunstyrelsen samt i det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäders styrelse. 

Läs ocksåFolkets hus till salu kan bli bostäderFolkets hus i Helsingborg.

– Vi hoppas att filmen ska få så stor spridning som möjligt och att detta ska bli startskottet för konstruktiva samtal och förslag kring boendet i Lysekil, säger Karlsson. 

Initiativet har redan gett resultat. Lokaltidningarna Bohusläningen och Lysekilsposten har både uppmärksammat filmen och Hyresgästföreningens synpunkter. 

– Och när kommunfullmäktige träffas i september hoppas vi få en kvart av mötestiden då vi kan lyfta frågan inför politikerna, Karlsson och fortsätter:

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

– Vårt främsta mål är att det ska byggas fler hyreslägenheter i Lysekil. Bostäder i attraktiva områden där vanligt folk som vill bo här året om har råd att bo. Tillsammans måste vi vända trenden där Lysekil avfolkas och blir till en stad där allt fler endast väljer att tillbringa sommarmånaderna. 

Fakta: Hyresgästföreningens förslag till Lysekils kommun

Ta fram en bostadsförsörjningsplan som gynnar den helårsboende befolkningen.
Behåll eller skaffa er möjlighet att besluta över mark som är lämplig för bostadsbyggande med sikte på bostäder för fastboende. Särskilt viktigt när man skriver exploateringsavtal för byggande av hyresrätter. 
Verka för att äldre hyreslägenheter anpassas för funktionshindrade och om möjligt förses med hiss.
Lysekilsbostäder köper hyresfastigheter för att förhindra lyxsanering och omvandling till bostadsrätter med risk för fritidsboende.
Sänk borgensavgiften för Lysekilsbostäder till rimlig nivå. (Beräknas enligt anvisningar från Sabo, Kommuninvest och SKL). 
Avstå från värdeöverföringar från Lysekilsbostäder och låt de medel verksamheten genererar bidra till underhåll och nybyggnation. 

Läs också Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022 Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.