HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kräver stegvis hyreshöjning

Sandviken Mängder av miljonprogramslägenheter måste rustas. Bara i området Björksätra i Sandviken ska 200 lägenheter få höjd standard. Två av frågorna som måste lösas är hur hög standarden ska vara och över hur lång tid hyreshöjningarna ska spridas ut.

​På Smassens väg har kommunala Sandvikenhus valt att bara installera hiss i ett av husen. Däremot gör man bottenvåningen helt anpassad genom att ta bort en halvtrappa i alla hus.

De som bor på nedre botten kommer att få en högre hyreshöjning än de som bor en eller två trappor upp eftersom man anser att standardhöjningen för dem på bottenplanet blivit större än för de övriga hyresgästerna.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Det är viktigt att diskutera hur många lägenheter man ska tillgängliggöra. Att klara av alla lägenheter är en ekonomisk omöjlighet, säger Mårten Gulin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Gävle.

I Björksätra har arbetet nyss börjat, på Tallbacksvägen i Norrsätra är rusten klar medan Dalslänningen i centrala Sandviken ännu bara är på projektstadiet.

Hyresgästföreningen har haft möten med Sandvikenhus och i de kommande förhandlingarna kommer man att kräva att de nya hyrorna höjs stegvis och över så många år som möjligt.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

– I Gävle har vi ett avtal som säger att hyreshöjningarna i stadsdelen Sätra tas ut under fyra år. Jag hoppas att vi kan få en liknande lösning i Sandviken, säger Mårten Gulin.

 

Läs också Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.