Annons

Kräver stegvis hyreshöjning

Sandviken Mängder av miljonprogramslägenheter måste rustas. Bara i området Björksätra i Sandviken ska 200 lägenheter få höjd standard. Två av frågorna som måste lösas är hur hög standarden ska vara och över hur lång tid hyreshöjningarna ska spridas ut.

​På Smassens väg har kommunala Sandvikenhus valt att bara installera hiss i ett av husen. Däremot gör man bottenvåningen helt anpassad genom att ta bort en halvtrappa i alla hus.

De som bor på nedre botten kommer att få en högre hyreshöjning än de som bor en eller två trappor upp eftersom man anser att standardhöjningen för dem på bottenplanet blivit större än för de övriga hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är viktigt att diskutera hur många lägenheter man ska tillgängliggöra. Att klara av alla lägenheter är en ekonomisk omöjlighet, säger Mårten Gulin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Gävle.

Annons

I Björksätra har arbetet nyss börjat, på Tallbacksvägen i Norrsätra är rusten klar medan Dalslänningen i centrala Sandviken ännu bara är på projektstadiet.

Hyresgästföreningen har haft möten med Sandvikenhus och i de kommande förhandlingarna kommer man att kräva att de nya hyrorna höjs stegvis och över så många år som möjligt.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

– I Gävle har vi ett avtal som säger att hyreshöjningarna i stadsdelen Sätra tas ut under fyra år. Jag hoppas att vi kan få en liknande lösning i Sandviken, säger Mårten Gulin.

Annons

 

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.