Kräver stegvis hyreshöjning

Sandviken Mängder av miljonprogramslägenheter måste rustas. Bara i området Björksätra i Sandviken ska 200 lägenheter få höjd standard. Två av frågorna som måste lösas är hur hög standarden ska vara och över hur lång tid hyreshöjningarna ska spridas ut.

​På Smassens väg har kommunala Sandvikenhus valt att bara installera hiss i ett av husen. Däremot gör man bottenvåningen helt anpassad genom att ta bort en halvtrappa i alla hus.

De som bor på nedre botten kommer att få en högre hyreshöjning än de som bor en eller två trappor upp eftersom man anser att standardhöjningen för dem på bottenplanet blivit större än för de övriga hyresgästerna.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

– Det är viktigt att diskutera hur många lägenheter man ska tillgängliggöra. Att klara av alla lägenheter är en ekonomisk omöjlighet, säger Mårten Gulin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Gävle.

I Björksätra har arbetet nyss börjat, på Tallbacksvägen i Norrsätra är rusten klar medan Dalslänningen i centrala Sandviken ännu bara är på projektstadiet.

Hyresgästföreningen har haft möten med Sandvikenhus och i de kommande förhandlingarna kommer man att kräva att de nya hyrorna höjs stegvis och över så många år som möjligt.

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

– I Gävle har vi ett avtal som säger att hyreshöjningarna i stadsdelen Sätra tas ut under fyra år. Jag hoppas att vi kan få en liknande lösning i Sandviken, säger Mårten Gulin.

 

Läs också Barbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget" Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda" Hyresgästs renovering kallas vanvård – kan tvingas flytta: ”Vaknar varje dag i stress”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.