Annons

Kriminella styr i bostadsområden

Stockholm Dödsskjutningar och öppen narkotikaförsäljning. Kriminella gäng skrämmer till tystnad i flera områden i länet. I Enskededalen engagerade sig hyresgäster mot våldet.
Foto: Kenneth Samuelsson
Elin Gauffin och Kiné Mbaye har genomfört nattvandringar i Enskededalen.

Rikskriminalpolisen målar upp en dyster bild av 55 områden i Sverige, varav 24 i Stockholm där kriminella har stor makt.  I vissa av områdena har det gått så långt att allmänheten uppfattar det som att det är kriminella som styr i områdena och inte polisen

–I några områden har det lett till att människor är rädda, inte vågar vittna eller gå ut. Bara att prata med en polis är farligt i vissa områden. Säger man nåt kan man bli misshandlad eller få bilen förstörd, säger Lars Öjelind, biträdande chef, underrättelsesektionen, Rikskriminalpolisen och ansvarig för sammanställningen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Problemen är starkt kopplade till segregerade bostadsområden med hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå. Många områden är också miljonprogramsområden där invånarna upplever att förvaltningen av lägenheter och utemiljön är dålig.

Ett av områdena som pekas ut är Enskededalen i söderort. Där finns hotfulla ungdomsgäng, öppen drogförsäljning och invånare som inte vågar gå ner i källaren.

Elin Gauffin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen, säger att de ordnat nattvandring och haft schemalagd föräldranärvaro på gården på eftermiddagarna. Nu vill de att hyresvärden Svenska Bostäder och politikerna satsar mer på områdesvärdar och aktiviteter för unga.

Läs ocksåGrannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell sonÖrebrobostäders skylt i rött och en bild på personer som representerar grannar.

– Det behövs för att alla barn och unga ska få en trygg tillvaro och ljusare framtid, säger Elin Gauffin.

Grannen Kiné Mbaye har hittat sprutor i trappuppgången och har en kompis som blivit misshandlad. Men känner sig trygg. 

– Även om det händer saker är jag inte rädd. Jag känner många och säger till ungdomarna.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

Christer Lundberg, Svenska Bostäder, som har en del hyresfastigheter i området är inte främmande för att anlita områdesvärdar.

Annons

– Vi satsar mycket på att hålla rent, åtgärda skadegörelse. Vi hyr också ut lokaler till ett gym som är öppet sent så det är människor ute i området.

Ett annat område som lyfts fram i rapporten är Nynäshamn. Där har kriminaliteten gjort att människor är rädda och inte vågar stå upp mot brottsligheten.

Det ledde till att närpolischefen Daniel Granström gick ut på Facebook och skrev att problemet inte är att ett fåtal människor begår brott utan att så många är rädda och inte vågar berätta om saker de sett eller blivit utsatta för. Upprinnelsen var ett fall där ett vittne drog sig ur.

– Jag förstår rädslan men risken att råka ut för något om man pratar är liten i Nynäshamn. Antalet brott är få jämfört med andra områden i Stockholm. Jag vill uppmana folk att våga prata.

Bilden av rädsla bekräftas av en hyresgäst som inte vill vara med i tidningen på grund av att grannen blev skjuten i bröstet utanför porten. En annan hyresgäst vill vara med i tidningen, men hoppar av. Hon har tidigare fått sin bil förstörd.

– Även om jag inte känner mig otrygg när jag går ut så letar ligorna objekt och helt plötsligt blir objektet jag. De ser en käring i tidningen och tänker henne ska vi slå ner.

Lars Öjelind, vad tror du om chanserna att vända trenden?

– Vi hoppas det går och oftast är det inget jättejobb att vända trenden i ett område. Det handlar om fler poliser i områdena, men även att polisen, skola och kommunen samarbetar och satsar.

Annons

Vad kan polisen göra för att det ska bli bättre?

– I dag dyker polisen upp i vissa områden endast när det har hänt något och det är inte bra. Vi måste  bli bättre på att synas i områdena även i vardagen.

 En konsekvens av sammanställningen har enligt Lars Öjelind blivit att flera lokala poliskontor har tagit tag i problemen, så är till exempel fallet i Farsta och Husby som drabbades av kravaller och bilbränder.

– I Husby är det fortfarande problem men det har blivit mycket bättre jämfört med förra året. Även om unga fortfarande inte har något att göra och har fel förebilder är det bättre ordning nu, fler poliser och andra vuxna ute i området och sedan är kommunen och skolan med.

Hur går ni vidare efter sammanställningen?
– Vi kommer att göra en mer djuplodande granskning av vissa områden och bland annat ta fram bra och dåliga exempel som vi kan använda för att förbättra förutsättningarna

I rapporten pekas 22 områden och kommuner ut där kriminella styr har en stor påverkan på samhället. Men Lars Oljelund, som sammanställt poängterar att det bara är delar av kommuner eller områden där kriminella har etablerat sig.

– Hela Bredäng eller Nynäshamn är ju inte drabbat utan endast vissa områden. I Stockholm har man valt att inte peka ut specifika områden eftersom man kanske inte vill hänga ut dem som dåliga exempel. Andra polisregioner har valt att peka ut dessa problemområden, vad som är rätt eller fel vill jag inte döma i, säger han.

Här är länets 22 mest otrygga platser
Alby/Fittja Hässelby
Hallunda/Norsborg Hagsätra
Salem Östberga
Nynäshamn Farsta
Sollentuna Enskededalen
Edsberg Bredäng
Åkersberga Vårberg
Täby Skarpnäck
Vallentuna Bagarmossen
Rinkeby Hovsjö
Tensta Ronna
Husby Fornhöjden

Läs också Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Mannen blev vräkt – hotade förfölja hyresråd ”in i döden” Kvinnan satt häktad – missade förhandling och blev av med lägenheten: ”Svårt styra upp livet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.