Annons

Kvinna hyrde ut lägenhet till sju olika personer – döms för bedrägeri

Kiruna Under loppet av några veckor kom kvinnan överens med flera personer om att hyra ut sin lägenhet. Det gjorde att hon på kort tid fick in nära 100 000 kronor i deposition och hyra. Kvinnan döms nu för bedrägeri.
500-lappar i kontanter och ett hyresavtal för andrahandsuthyrning.
Foto: Birgit Nilsson och Gry Ellebjerg.
Kvinnan drog in nära 100 000 kronor på att lura personer att hon skulle hyra ut sin hyresrätt i andra hand.

De sex bedrägerierna skedde under hösten 2022 i Kiruna. Kvinnan, som nu dömts för brotten, var i kontakt med ett flertal intressenter samtidigt – totalt sju personer – som alla tackade ja till att hyra kvinnans lägenhet i andra hand.

I sms-konversationer framgår att hon även efter att en person skrivit på kontrakt och skickat deposition har fortsatt att ha kontakt med andra intressenter, som sedan även de skrivit kontrakt och betalat deposition.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtliga överenskomna hyresperioder överlappade med varandra. Den första hyresgästen skulle flytta in den 15 oktober 2022 och den sista i början av januari 2023.

Annons

Från var och en av de tilltänka hyresgästerna begärde kvinnan in deposition, i de flesta fall runt 17 000 kronor. Sammanlagt fick kvinnan 98 000 kronor i deposition och hyra.

Kvinnan hade dock aldrig för avsikt att hyra ut lägenheten till någon av dessa personer. I domen uppger kvinnan att hon lider av flera diagnoser och att hon inte kommer ihåg de här händelserna. Hon uppger också att hon har ett spelmissbruk och därför gjorde av med mycket pengar.

Läs ocksåLagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"Tvådelad bild med en man i yngre medelåldern i kavaj och en digital tavla från tingsrätten som visar pågående förhandlingar.

I domen uppger Kirunakvinnan att hon var i snabbt behov av pengar. Hon döms för sex fall av bedrägeri vid Gällivare tingsrätt.

Annons

Hon åläggs att betala skadestånd till de drabbade personerna. Skadeståndet avser de inbetalda depositionerna och i ett fall även hyra.

Fakta: Så överlistar du en bostadsbedragare!
  • Sök på internet efter uthyrarens namn, kontaktuppgifter samt uppgifter om lägenheten. På så sätt kan du upptäcka om samma lägenhet verkar hyras ut flera gånger.
  • Kontrollera motpartens namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring och fråga om personen lagt ut en annons.
  • Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Vem vill hyra ut åt någon man inte träffat?
  • Kontrollera med hyresvärden eller föreningen att lägenhetsinnehavaren har rätt att hyra ut i andra hand.
  • Var vaksam om uthyraren befinner sig i utlandet – det är ett varningstecken.
  • Begär att få se uthyrarens legitimation.
  • Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster eller till utländska konton.
  • Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.
  • Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.
Läs också Nyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyror Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.