Annons

Kvinnor i lägenhet löper större risk utsättas för misshandel

Uppsala Efter semestern blir det ett ökat tryck på landets kvinnojourer. Hem & Hyra har träffat Anette som blev misshandlad av sin sambo men lyckades bryta sig loss.
Foto: Monika Steczkó
Anette Linde levde i ett destruktivt förhållande men lyckades bryta sig loss.

Anette Linde tyckte att hon var en tuff och självständig tjej. Att hon skulle råka ut för en man som misshandlade och kränkte henne fanns inte i hennes föreställningsvärld. Vägen tillbaka ur den destruktiva relationen blev en segdragen process där hon hade god hjälp av personalen på kvinnojouren Blåklockan i Gävle.

Allt gick väldigt fort när Anette träffade mannen.
– Vi träffades i oktober och flyttade ihop i december. Jag hann aldrig lära känna honom.
Men snart visade det sig att mannen hade ett enormt kontrollbehov som tog sig allt våldsammare uttryck. Anette blev allt mer isolerad i hemmet.
– Det gick inte att vara till lags, jag levde under en enorm press.
Under lång tid var de veckoliga samtalen på kvinnojouren det som fick henne att stå ut. Flera gånger flydde hon från mannen men hon kom alltid tillbaka igen.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Först efter flera år lyckades Anette göra sig fri på allvar. Men hon  tycker inte att man ska tveka att kontakta kvinnojouren om man utsätts för våld och hot.
– Ingen är värd att leva som jag levde. Tänk på att det finns otroligt bra hjälp att få.
De senaste tio åren har anmälningar om våld mot kvinnor ökat markant, visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Annons

I Uppsala län anmäldes i fjol 949 fall av kvinnomisshandel, vilket är 51 procent mer jämfört med 2002 då 629 fall anmäldes. Kvinnor som bor i lägenhet är en av riskgrupperna för att utsättas för misshandel.

Enligt Emma Söderström, informatör på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, upplever kvinnojourerna en ökad anstormning av hjälpsökande efter semestern.
Under semestern, när inte vardagsrutinerna finns där, är man mer utlämnad åt varandra.
– Under semestern är det vanligt att man håller ihop för barnens skull. Det är när man är tillbaka i vardagen igen som man söker hjälp, säger Emma Söderström

Annons
Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.
Läs också 22-åring i bråk – knivhögg sin hyresvärd två gånger: "Hoppas inget påverkar kontraktet" Fastighetsskötare hotade misshandlad kvinna: "Kommer se till att du står utan bostad" Charlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.