Annons

”Lägenheten gjorde mig sjuk”

Östersund Janne, 32, började må dåligt i sin bostad. En vattenläcka hittades och åtgärdades. Men Jannes hälsa har inte blivit bättre.
Janne bodde i en annan lägenhet i samma hus i flera år utan besvär. "Det är nog inget fel på huset, det var något i lägenheten som inte var bra".

För två år sedan var Janne, 32, i toppform. Tränade och åt rätt. Men plötsligt rasade hälsan och i dag är en kort promenad ett maratonlopp. Han säger att bostaden är boven.

Jag träffar Janne på en bensinmack i Östersund. Han kommer direkt från ett besök hos en privatläkare. Ett av många besök och en av många läkare under de senaste två åren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De hittar inte vad som är fel. Jag har lagt ut mer än 250 000 kronor på vård, mediciner och sjukhusräkningar, berättar han med låg röst. Lätt ansträngd efter den korta promenaden från bilen utanför.

– Jag orkar ingenting numera. Ett ärende på stan gör mig sängliggande dagen efter.

Det började med kronisk nästäppa, vilket han själv kopplar till bostaden på Litsvägen i Östersund.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Redan när jag flyttade in, i januari 2012, tyckte jag att den luktade ”jordkällare”. Han berättar att han en kväll i juni året efter fick svårt att andas, hjärtat skenade och han svimmade av. Janne hamnade på sjukhus. Han fortsatte känna sig svag och flyttade hem till sina föräldrar. Janne misstänkte nu att ohälsan kunde ha med bostaden att göra och kontaktade Östersundshem. De fann då en vattenskada i hallen som åtgärdades.

Annons

Ett halvår efter renoveringen gjordes kemiska analyser som visade på förhöjda, men inte hälsofarliga, värden av flera ämnen. Janne gjorde flera försök att återvända till lägenheten, men varje gång ledde det till nya ”attacker”.

Efter ett möte med Östersundshem sade han till slut upp bostaden. De accepterade då en kortare uppsägningstid.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag är säker på att det var något i lägenheten som gjorde mig sjuk. Jag skötte mitt företag i den lilla ettan och var därför hemma mycket, säger Janne.

Hyresgästföreningen har inte drivit just detta ärende. Men Johan Hermansson, handläggare på Hyresgästföreningen, säger att sådana här ärenden inte är särskilt vanliga. Han menar även att det generellt är i princip omöjligt att bevisa kopplingen mellan bostad och ohälsa.

– Även om det finns en brist i lägenheten så kanske det ändå bara är en del av orsaken.

Annons

Janne krävde värden Östersundshem på 63 529 kronor för de månader han inte kunde bo i lägenheten. Parterna enades i hyresnämnden. Klicka här för att läsa artikeln.

Fotnot: Janne heter egentligen något annat.

Fakta: Dina rättigheter

Miljöbalken är tydlig med att det är hyresvärdens ansvar att se till att kontrollera och sköta om fastigheten så att det inte finns risk för olägenhet för människor.
Den som är missnöjd med sin hyresvärd kan göra en anmälan till kommunens miljöförvaltning som sedan kan kräva att värden vidtar åtgärder.

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.