Annons

Lägsta höjningen av hyran på tio år

Nyheter Hyreshöjningen 2016 blir den lägsta på tio år. För en tvårummare blir kostnaden ungefär 33 kronor i månaden.

Cirka 90 procent av landets förhandlade hyror har nått en överenskommelse – och resultatet innebär en fjäder i hatten för Hyresgästföreningen.

En färsk rapport från Hyresgästföreningen visar att Sveriges allmännyttiga hyresgäster i snitt får en höjning på 0,61 procent, medan hyresgäster med privata värdar får en höjning på 0,72 procent. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det är de lägsta höjningarna på tio år och innebär drygt 30 kronor i månaden för en normalstor lägenhet på 65 kvadratmeter. 

Enligt Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, är en av orsakerna till årets hyror att fastighetsägarna redan har väldigt goda ekonomiska förutsättningar. Avkastningen är rekordhög, räntorna rekordlåga och vinsterna större än någonsin.

– Sedan är det såklart också en effekt av ett långsiktigt förhandlingsarbete, där vi i flera år flyttat fram våra positioner.

Annons
Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Allra gladast är hyresgästerna i norra Skåne, där höjningen blir blott 0,26 procent. Södra Skåne står dock för landets högsta snitthöjning, med 0,82 procent dyrare hyror. En förklaring till skillnaden är att norra Skåne haft stora höjningar tidigare år. 

De senaste åren har hyrorna stigit snäppet mer än konsumentprisindex, KPI. Det bör dock ses mot bakgrund av att bostadsföretagens underhållskostnader ökat med 63 procent under perioden 2002 till 2013 och att deras taxor samma period ökat med 43 procent.

Däremot kvarstår problemen med allt högre hyror i nyproduktioner, menar Erik Elmgren. Något som leder till att många vanliga människor inte har råd att bo.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

– Här behöver politiker ta sitt ansvar och åtgärda den skattemässiga obalansen som råder mellan hyrt och ägt boende. I nuläget styrs människor i valet mellan upplåtelseform genom ränteavdrag och rotavdrag.

Annons

I fjol motsvarade hyran 23,4 procent av hyresgästernas inkomst, medan många bostadsrättsinnehavare i princip kunde bo gratis tack vare att värdet på deras bostad ökat. 

Fakta: Höjning för varje region i Hyresgästföreningen
Region Höjning procent
Norra Skåne 0,26
Västra Sverige 0,56
Aros/Gävle 0,57
Sydost 0,58
Norrland 0,62
Bäsk 0,63
Mitt 0,66
Stockholm 0,68
Södra Skåne 0,82

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Presumtionshyra

Hyran för nybyggda lägenheter bestäms i förväg – tanken är att detta ska minska byggherrarnas osäkerhet kring den ekonomiska kalkylen och därmed öka byggandet.
Hyran kan överstiga bruksvärdet.
Bruksvärdesprincipen för en lägenhet med presumtionshyra kan börja tillämpas först efter 15 år.
Hyresnämnden ska inte ta hänsyn till presumtionshyror när de bestämmer hur stort bruksvärdet är för andra lägenheter i samma område.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.