Annons

Länsstyrelsen granskar vinstutdelningarna

Växjö ​Inte bara Hyresbostäder ger en vinstutdelning som heter duga. Även Växjöhem och Vidingehem ger 32 procent i utdelning till kommunen. Nu väntar länsstyrelsens granskning.Hem & Hyras granskning av vad Växjö kommun tar ut i vinstutdelning av sina kommunala bolag fortsätter. Enligt lagen får kommunen ta ut 4,1 procent i vinstutdelning och i förra veckan berättade vi att kommunen tar ut 32 procent i vinstutdelning från sitt bolag Hyresbostäder, trots att bolaget gick i förlust 2009.
32 procent i vinstutdelning gäller även för Växjöhem och Vidingehem, visar det sig när Hem & Hyra rensat bort så kallade fondemissioner från aktiekapitalet som inte får räknas med i vinstutdelningen.
Totalt är det olagliga vinstuttaget från de tre bolagen 5,6 miljoner kronor. Men kommunen tänker inte agera för att ändra sitt beslut, framkommer när Hem & Hyra hänvisas mellan chefer och höga tjänstemän.
– Egentligen är steget innan mig koncernbolaget. Vi går ju på deras rekommendation så vi tänker inte göra något åt detta, säger Bo Frank (M) som är högst politiskt ansvarig för kommunen.
Ordförande i koncernbolaget, VKAB, är Peter Norrman (M).
– Vi tänker inte göra något åt detta. Vi har tagit ut samma belopp tidigare år. Och detta är ett komplext område och regelverket är oklart. Tycker inte du också det, säger Peter Norrman.
I en faktanotis nedan kan du själv bedöma om lagen om vinstutdelning från allmännyttiga bostadsföretag är oklar. Du kan även i en länk komma till Hem & Hyras granskning av Ronnebyhus där kommunfullmäktige klubbade igenom vinstutdelningen men sedan ändrade sig och tog ett nytt beslut när kommunledningen förstod att vinstutdelningen bröt mot lagen.
Varför tänker inte Växjö följa lagen?
– Det är klart att vi inte vill bryta mot någon lag men nu är det så att våra revisorer har godkänt detta så vi låter detta vara som det är och lutar oss mot dem, säger Peter Norrman.
Kommunens jurist, Thomas Olofsson, Ernst & Young, säger så här:
– De här frågorna ska du inte ställa till mig utan till ägaren och styrelsen. Jag kan inte uttala mig. Jag är revisor i bolaget och jag har ju tystnadsplikt. Dessutom är jag aktiebolagsrättslig revisor så denna förordning måste du ta med styrelsen och ägaren, inte med revisorn, säger Thomas Olofsson.
Elsa Jönsson (S) är lekmannarevisor i VKAB:
– När vi granskade bokslutet så gjorde vi det innan ägarna beslutat om hur de ska disponera den eventuella vinsten. Vi har alltså bara granskat fram till dess. Beslutet om vinstutdelning tog ägaren 2010 och det beslutet kan vi inte granska förrän nästa bokslut för 2010, säger Elsa Jönsson, som tidigare även varit styrelseordförande i VKAB.
Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, fick in årsredovisningarna i förrgår.
– Det här ska vi självklart titta på, det kan hända att vi måste ta hjälp av juristerna på Boverket, säger Birgit Collskog.
Detta får kommunen ta:
Av Växjöhems totala aktiekapital på 34 miljoner kronor har kommunen rätt att räkna vinstutdelning från 8,5 miljoner kronor. Enligt lagen får kommunen ta ut 4,1 procent i vinstutdelning vilket betyder 350 000 kronor. Kommunen tar ut drygt 2,7 miljoner kronor eller 32 procent.
Av Vidingehems totala aktiekapital på 13,3 miljoner kronor har kommunen rätt att räkna vinstutdelning från 4,3 miljoner kronor. Enligt lagen får kommunen ta ut 177 000 kronor i vinstutdelning. Kommunen tar ut drygt 1,4 miljoner kronor eller 32 procent.
När det gäller Hyresbostäder får kommunen räkna vinstutdelning på hela aktiekapitalet som är 7 miljoner kronor. Eftersom bolaget gick i förlust får inte kommunen ta ut vinstutdelning. Men tar ändå ut nästan 2,3 miljoner kronor. Om bolaget gått i vinst hade kommunen kunnat ta ut 287 000 kronor som mest.
Härifrån tas pengarna: Potten heter balanserad vinst och är bolagets fria kapital. Det är pengar som bolaget samlat på sig genom tidigare års vinster. Pengarna är en trygghet för bolaget och kan användas till investeringar i den egna verksamheten. Inte minst är pengarna en säkerhet att ta av när bolaget går dåligt. Hyresbostäders förlust, exempelvis, betalas av det fria kapitalet. Härifrån tas även vinstutdelningen eftersom bolaget inte gick i vinst.
Så säger lagen: I förordningen om skälig utdelning från allmännyttiga bostadsföretag (SFS 2003:348) står följande i första paragrafen ”Utdelning från allmännyttiga bostadsföretag får högst motsvara den genomsnittliga statslåneräntan under föregående räkenskapsår med ett tillägg av en procentenhet. Utdelningen får dock inte överstiga bostadsföretagets resultat för föregående räkenskapsår.”
Förra året var statslåneräntan 3,1 procent. Det betyder att kommunen har rätt att ta ut 4,1 procent av sitt insatta aktiekapital i vinst, men summan får inte överstiga bolagets vinst och är det förlust får inte en krona tas ut i vinst.

Annons
Läs också Andreas Cervenka: Bostäder till rimliga priser är centralt för att samhället ska fungera Hyresgäster förlorarna när ränteavdrag slopas för snabblån - fortsatt skatterabatt för luftballong Hundratals stiftelser och fonder: Här kan du med tunn plånbok få välbehövlig hjälp Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.