HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lät sönerna bo själva i lägenheten – avslöjades av värden

Kungsbacka Mannen i Kungsbacka hade dubbla lägenheter, men bodde bara i den ena med sin fru. I den andra bodde sönerna. Men värden kom på dem, och bevisen övertygade hovrätten. Nu rivs kontraktet.
Mannen folkbokförde sig på sin nya lägenhet tillsammans med sin vuxne son, men valde att ställa posten till hustruns hyreslägenhet. I flera års tid har mannen sedan stått med även på hennes hyreskontrakt. Värden hävdar att det är där han bor.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Pixabay
Mannen folkbokförde sig på sin nya lägenhet tillsammans med sin vuxne son, men valde att ställa posten till hustruns hyreslägenhet. I flera års tid har mannen sedan stått med även på hennes hyreskontrakt. Värden hävdar att det är där han bor.

Det började med äktenskapsproblem, har mannen hävdat. Han behövde ett eget ställe att bo på, och skrev kontrakt på en trea i Kungsbacka. Där folkbokförde han sig tillsammans med sin vuxne son.

Posten valde han dock att låta gå till hustruns lägenhet, där han senare även har stått med på kontraktet i flera år. Med tiden har ytterligare en son flyttat in i pappans Kungsbackalägenhet och skrivit sig där.

Läs ocksåSå kartläggs hyresgäster av värden – sparade känsliga uppgifter i månader

Mannen har flera gånger försökt få skriva över kontraktet på en av sönerna. Men hyresvärden har nekat, och i stället hävdat att syftet hela tiden har varit att sönerna skulle bo i lägenheten själva.

Flera av bolagets anställda har vittnat om att mannen i själva verket bor med sin fru, och att han aldrig har delat hushåll med sönerna i Kungsbacka. Därför har värden velat säga upp kontraktet, och fick i somras också godkänt av hyresnämnden att göra det.

Mannen nekar till värdens version. Enligt honom har han och sonen bott ihop i trean sedan tillträdet. Relationen med frun har lappats ihop igen, men nu i form av ett särboförhållande.

Läs ocksåBeslut i rätten: parkeringshyra ska vara frivillig

Mannen säger sig ha betalat hyran och andra utgifter för Kungsbackalägenheten, och har inte tagit ut någon andrahandshyra av någon. Han konstaterar också att han aldrig fick någon varning innan uppsägningen kom. Därför överklagade han hyresnämndens beslut till hovrätten.

Hovrätten gör dock samma bedömning som hyresnämnden. Visserligen inleddes hyresförhållandet innan lagen skärptes 1 oktober 2019, och därmed behövs egentligen en rättelseanmaning innan värden får meddela uppsägning.

Men hovrätten anser ändå att Kungsbackabon allvarligt har åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst. Eftersom försummelsen är så pass grov slår hovrätten fast att det är rätt att riva kontraktet.

Läs ocksåEldhärjat hus rivs – hyresgästerna sägs upp

Mannen och hans söner måste därmed tömma lägenheten före jul.

Läs också Han hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades ner De tar strid i rätten mot dyr tvångsparkering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.