Leifab får rätt att förhandla som privatbolagen

Lilla Edet Efter beslut i Svea Hovrätt får kommunala Leifab rätt att ändra sitt avtal om förhandlingsordning. Från och med nu blir processen mer lik de privata bolagens.

Leifabs vd Hans Wijkmark, som tillträdde i början av förra året, är nöjd med Svea Hovrätts beslut som meddelades tidigare i veckan.

– Jag tyckte redan från början att det var ett orimligt avtal. Nu blir det en förändring för Leifabs del. Hur de andra allmännyttiga bolagen vill göra vet jag inte men de har förmodligen samma orimliga avtal som vi haft, säger han.

Läs ocksåVägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000

Det var i slutet av förra året som Leifab sa upp förhandlingsordningen för alla sina fastigheter, totalt 241 lägenheter. Avtalet reglerar framförallt hur den kollektiva förhandlingen av hyran ska gå till och att ett kommunalt bolag saknar förhandlingsordning är ovanligt.

Det var dock inte själva hyresförhandlingsprocessen som Leifab ville förändra, utan spelreglerna för hur parterna ska gå vidare när de inte kan komma överens. Enligt avtalet innebär en strandad förhandling att beslutet om hyror fattas centralt. Den partssammansatta Hyresmarknadskommittén (HMK) skickar antingen tillbaka parterna till förhandlingsbordet eller fattar beslut om hyresnivåerna. Det beslutet blir ofta en kompromiss, kan inte överklagas – och det fattas av en kommitté som har liten inblick i bolagets förutsättningar.

Det är alltså detta Lars Wijkmark motsatt sig och han får nu till stor del gehör från hovrätten för sitt resonemang.

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

Enligt beslutet förlängs visserligen förhandlingsordningen men två saker förändras. Dels behöver inte HMK längre godkänna tillägg eller ändringar i avtalet. Dels står det inte längre uttalat i avtalet att strandade förhandlingar ska avgöras i Hyresmarknadskommittén. I praktiken blir det då i stället hyresnämnden som fattar beslut om hyresnivåerna – precis som för privata bostadsbolag.

Lars Wijkmark tycker att det är positivt att eventuella tvister nu kommer att avgöras på lokal nivå.

– Så länge vi kommer överens påverkar det ju inte så mycket. Skulle vi vara oense blir tillvägagångssättet dock ett annat och det tycker jag är bra. Vi vill ha en lokal bedömning, säger Lars Wijkmark.

Läs ocksåRäddades av barnkonventionen i hyresnämnden - nu tvingas mannen flytta: ”Inte förvånad”

Lennart Björkman, chefsjurist på Hyresgästföreningens region BohusÄlvsborg-Skaraborg, konstaterar att Leifab fått sin vilja igenom.

– Men jag tror inte att det kommer att få särskilt stora konsekvenser. Leifab har ju under många år förhandlat med Hyresgästföreningen och man har alltid kommit överens, säger han.

Lennart Björkman tror inte heller att beslutet kommer att få andra kommunala bolag att vilja se över sina avtal.

– Nej, HMK har varit välfungerande under lång tid och har flera fördelar. Det är till exempel ett snabbt förfarande jämfört med hyresnämnden. Jag tror att de flesta ser större fördelar med HMK när det gäller tvistlösningar. Däremot kan det säkert vara läge att centralt göra en utvärdering av HMK, säger han.

Läs också Dyrt för värdar att inte hyresförhandla – får betala skadestånd: ”Närmast ren lagtrots” Struntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.