Lök och potatis är lycka på lotten

Uppsala För många hyresgäster är odlingslotterna på Gränbyfältet en grönskande oas. Här förenas nytta med nöje, men koloniområdet är också en plats för avkoppling.

Mellan 4H-gårdens inhägnade ängar och Gränbyfältets vida gräsytor håller Engströmsodlarna till, en odlarförening som består av ett 80-tal medlemmar som främst bor på författargatorna och vädergatorna som omgärdar fältet.

– Man behöver inte kunna något särskilt för att odla, det är bara att börja, säger föreningens ordförande Christina Höd­delius.

Läs ocksåMohi odlar mellan hyreshusen: "Jag vill skapa något vackert för de som bor här"En man sitter på huk i en trädgårdsodling. Han har mörkt hår, rödsvartrutig skjorta och jeans. Han håller ett salladsblad mot kameran.
Christina Höddelius

På Annikki och Ammi Nybergs lott vajar prästkragar, nejlikor och Judas silverpenning tätt ihop.

– Det här är vår stolthet! Allt kommer från en fröpåse på Lidl. Det stod på påsen att de skulle locka till sig fjärilar, säger Annikki Nyberg glatt och slår ut med armen över den lilla ängen.

En väldoftande citronmelissbuske kommer sätta smak på vatten och drinkar och fylla ut blombuketter under sommaren. Rabarberbladen är så stora så att man ”kan bo under dem”, enligt dottern Ammi. Stjälkarna har blivit för kraftiga och kärva i smaken för att användas till paj men funkar bra till saft.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

Annikki och Ammi började odla tillsammans av en slump för 18 år sedan, när Ammi blev tillfrågad av en arbetskamrat om hon ville hyra en lott.

Se filmen från koloniområdet:

– Vi kunde ingenting när vi började, ingenting! Vi hade inga grejer, men skaffade en kratta och spade, minns Annikki.
Att det inte riktigt var så enkelt som de trodde har de fått lära sig med tiden.

Till exempel har de successivt bytt ut den hårda uppländska lerjorden mot köpejord från affären.

Läs ocksåDe tar strid för sina uteplatser – hyresgästen Kari: "Tar de bort den kan jag lika gärna flytta"Halvkroppsporträtt på Kari Rauhala som står i grå huvtröja och svart t-shirt med tryck med händerna på staketet runt sin altan på sin uteplats. På staketet hänger en blomlåda med lila petunior. Mimer ska ta bort alla egenbyggen på uteplatser på Stångjärnsgatan och Välljärnsgatan på Bäckby i Västerås. Sen kan man välja att betala extra för en standardaltan Mimer bygger.

– Ja, det går åt otroliga mängder jord! konstaterar Ammi.

Vad är det roligaste med att odla?

– Att kunna gå hit och skörda det man vill äta på kvällen. Eller om någon fyller år – att kunna gå hit och plocka ihop en blombukett, säger Ammi.

Hennes mamma tycker att lotten har betytt extra mycket under coronaåret.

– Det är ett ställe där man kan vara och ha kontakt med andra men ändå hålla avståndet, säger Annikki.

Se filmen från odlingslotterna!

Utanför ett hemmabyggt växthus täckt av plast sitter makarna Abdul Ghani Bhuiyan och Asia Chowdhury på en bänk i kvällssolen. Innanför växthusets väggar odlar de bland annat pumpa.

– De säljs för 80 kronor kilot i affären. Vissa saker kan man vara nöjd med, säger Abdul Ghani belåtet.

Asia Chowdhury kan inte nog lovorda tillvaron på lotten. De båda pensionärerna delar odlingslotten med sin dotter och kommer hit så ofta de kan från lägenheten på Stormgatan.

– Jag vill tacka gud för att kolonilotter finns, att vi får vara friska och vara här. Det är bra motion och avkopplande också. Dessutom är allt ekologiskt, det kan ibland vara svårt att hitta i affären, säger hon.

Under coronapandemin har svenskars intresse för odling ökat markant. Det märks också hos Engströmsodlarna, som är en tämligen liten förening.

– Vi har 21 personer i kö nu, det är mer än vi brukar ha, säger Christina Höddelius.

Själv tycker hon att de enklaste grödorna ger den största glädjen.

– Potatis och lök, det blir man lycklig av att ha, säger hon.

Fakta: Engströmsodlarna

Odlingsföreningen har 90 lotter och har fått sitt namn av Albert Engströmsgatan som ligger intill. Föreningen grundades 1982 och de flesta av odlarna bor i Gränby. Lotterna ligger mellan en 4H-gård och Gränbyfältet, ett populärt rekreationsområde för Gränbyborna.

Läs också Yxman värmde mat i tvättstugan – nu riskerar förstahandshyresgästen vräkning Från pallverksamhet till knarkplantage – tolv kilo cannabis hittades i uthyrt hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.