Lugnare på gatorna – när mammorna patrullerar
Klockan närmar sig åtta när nattvandringsgruppen från Projekt Rågsved samlas inne på Nya Rågsveds folkets hus. Efter ett snabbt avstämningsmöte med polis, ordningsvakter och fältarbetare drar volontärerna på sig reflexvästarna.
− Det är viktigt att vi finns här ute och visar att vi bryr oss, säger Sareda Hersi.
De flesta som är med på nattvandringen är mammor som vill öka tryggheten för ungdomar i området.
− De som bråkar är mer rädda för oss mammor än för polisen, skrattar Fowsiyo Mohamed.
Vi står en stund utanför Rågsveds tunnelbanestation innan vi tar vägen mot grannområdet Högdalen.
Projekt Rågsved började nattvandra redan förra hösten men hade haft ett längre uppehåll i somras, när larmet kom om en misstänkt serievåldtäktsman i området. Den 16 juni och 7 juli våldtogs två kvinnor av en okänd man och i mars överfölls två kvinnor av en man med liknande signalement.
− Det var stadsdelen som uppmanade oss att börja nattvandra igen, men vi hade gjort det oavsett. Det kändes självklart efter överfallen, säger Ahmed Kifah Fawzy, ordförande för Projekt Rågsved.
I slutet av sommaren var nattvandrare från organisationen ute flera kvällar i veckan. På helgerna fanns de i centrum långt in på natten och erbjöd sällskap hem från tunnelbanan.
Vi passerar under glastaket i Högdalens centrum och stannar till vid fritidsgården på andra sidan gångtunneln. Där inne är det varmt och mysigt med musik och dimmad belysning. I ett rum lite längre in spelas det pingis.
För Sareda Hersi och Fowsiyo Mohamed har fredagskvällarna med Projekt Rågsved blivit en tradition. För ett par år sedan var de med i en annan nattvandringsgrupp, men engagemanget dalade och deltagarna droppade av en efter en. Sedan lades gruppen ner.
− Man måste se till att hålla det roligt så att människor vill fortsätta komma, säger Ahmed Kifah Fawzy.
Ibland tackas deltagarna som är med på nattvandringarna med presentkort hos SL eller hos den lokala mataffären.
− Jag tror att vi skulle ha deltagare även utan det men det blir ett sätt att visa uppskattning, och för vissa är det ett viktigt tillskott i kassan, säger Brouk Worku, som är engagerad i Projekt Rågsved.
Presentkorten till deltagarna finansieras med pengar som har skjutits till från Stockholms stad. Tidigare fick de också bidrag från en av de stora hyresvärdarna i Rågsved.
− Vi håller på att försöka ta upp kontakten med dem igen, säger Brouk Worku.
Efter drygt två timmar i mörkret är vi tillbaka vid tunnelbanestationen i Rågsved. Det har varit en ganska typisk kväll enligt honom.
- Organisationen beskriver sig som ett öppet forum som arbetar för ett Rågsved för alla.
- Vid sidan av nattvandringarna har de bland annat ett guidearbete för att minska utanförskap. De hjälper till i kontakten med olika myndigheter och samhällsinstitutioner.
- Det kan till exempel handla om att ta fram rätt dokumentation, vara med vid möten och att se till att det som beslutas följs upp.
- Det underlättar om ni redan har en grupp. Annars kanske ni kan gå med i en organisation och börja genom den.
- Bestäm syftet med nattvandringarna. En gemensam utgångspunkt gör det lättare att skapa engagemang.
- Sprid informationen så brett som möjligt till exempel via sociala medier och med lappar i området.
- Var tydliga med var och när gruppen samlas, så att det är enkelt att ansluta. Det får gärna vara samma tid och plats varje gång.
- Reflexvästar är bra. De gör att ni syns och blir igenkända som nattvandrare.
- Tänk igenom er roll. Vilka situationer kan ni lösa? När ska ni ta ett steg tillbaka och tillkalla polis?
- Efter överfallen i somras startade Facebookgruppen Rågsved Gäris en chattgrupp där medlemmarna kan ha kontakt för att öka säkerheten på kvällar och nätter.
- Det har det också startats en grupp för personer som vill jogga tillsammans.
- Under sensommaren hölls pridefester utanför tunnelbanan efter att ett par hade misshandlats.