Annons

Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”

Umeå Malin Dahlberg trodde att något var fel med hennes hyra. Hon hade rätt. Efter en överenskommelse i hyresnämnden får hon sänkt hyra med över 2 000 kronor i månaden. ”Det är som en dröm”, säger hon.
Malin Dahlberg till vänster och sedlar till höger.
Foto: Privat och Gry Ellebjerg
Malin Dahlberg får sin hyra sänkt med över 2 000 kronor.

Hyrorna går i regel bara åt ett håll – uppåt. För Malin Dahlberg i Holmsund utanför Umeå blir det tvärtom. Hon kommer att få sänkt hyra och spara över 24 000 kronor om året.

Hon bor i en 45 kvadratmeter stor lägenhet, för vilken hon har betalat 5 238 kronor i kallhyra. Att ha kallhyra innebär att hyresgästen själv betalar för uppvärmning av lägenheten.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tidigare i år läste Malin ett reportage i Hem & Hyra om en kvinna som också betalade kallhyra och fick sin hyra sänkt.

– Efter att jag hade läst det skickade jag i väg ett mejl till Hyresgästföreningen och ganska snabbt ringde en representant upp. Han erbjöd sig att komma och göra en bruksvärdering av lägenheten.

En lägenhets bruksvärde sätts utifrån flera variabler, till exempel utifrån lägenhetens storlek, planlösning, läge och standard.

Annons
Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Enligt Hyresgästföreningens bruksvärdering skulle Malins hyra vara betydligt lägre: 3 200 kronor i stället för dryga 5 200.

Ärendet landade därefter i Hyresnämnden. Parterna har sedan lyckats komma överens om en ny hyra som blir precis den som Hyresgästföreningen förespråkade – 3 200.

– Det här var så himla enkelt det här att det inte är sant.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

”Sänkt hyra betyder jättemycket för mig”

Hon fortsätter sedan med att tacka Hyresgästföreningen.

– Att betala 80 kronor i månaden och för det få någon som strider för en – det är helt fantastiskt, säger Malin Dahlberg.

Annons

Vad betyder det här beskedet för dig?

– Att få sänkt hyra betyder jättemycket för mig. Det här gör väldigt stor skillnad ekonomiskt. Jag har ju fortfarande kallhyra men det här kommer göra enormt stor skillnad under vintern. Jag har ju elräkningar på nästan 2 000 kronor vissa vintermånader, så den här sänkningen kommer att bli väldigt välkommen.

Att hyresgäster i Sverige har fel hyra är inte ovanligt. Oftast sker det i fastigheter som saknar en förhandlingsordning, alltså en överenskommelse om att hyresvärden och Hyresgästföreningen ska förhandla om hyran. När det finns en förhandlingsordning får inte hyresvärden höja hyrorna utan att först förhandla med Hyresgästföreningen.

Fakta: Så många kan få hyran prövad i hyresnämnden

Om det inte finns någon förhandlingsordning för en fastighet, kan hyran prövas i hyresnämnden.

Enligt Hyresgästföreningen beräknas uppemot 180 000 hyresgäster hyra utan förhandlingsordning.

Läs mer om vad en förhandlingsordning innebär här: Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.