Många kräver statligt stöd

Nyheter Renoveringen av miljonprogrammet väntas kosta 300 miljarder kronor. Frågan är vem som ska betala.

Hittills har bostadsbolagen fått klara det själva. Vissa har lagt undan så mycket pengar att de kan renovera utan höga hyreshöjningar. Andra har sålt delar av sitt bostadsbestånd för att få pengar till upprustningen. Åter andra renoverar så mycket att hyran kan höjas kraftigt, vilket ger bättre lönsamhet.

Men kommunala och privata bostadsbolag, byggindustrin, den politiska oppositionen och Hyresgästföreningen kräver att staten tar ansvar.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Miljöpremier, lånegarantier, EU-fondmedel eller skattesubvention är några idéer. Stödet skulle bidra till att förbättra boendet, ge jobb och göra att miljömålen kan nås, menar de.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) säger blankt nej till alla förslag:

– Det är inte statens uppgift att gynna de fastighetsägare som inte lever upp till sitt underhållsansvar. 

Läs ocksåHögre höjning ger mer betalt - konsulter får provision för att höja hyrornaKanslihuset, där Alexander Kvidén är förhandlingsjurist, är ett av flera konsultföretag som anlitas av hyresvärdar för att utföra bruksvärderingar.
Läs också Nya trenden kan chockhöja Christoffers hyra - riskerar att få betala 1 800 mer Egna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp” Barbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.