Annons

Många medlemmar vill ha råd och hjälp

Södermanland Brister i lägenheten, överlåtelser av lägenhetskontrakt och uthyrning i andra hand. Det är några av de vanligaste frågorna till Hyresgästföreningens rådgivning.
Foto: Monika Steczkó
Johanna Lundmark är en av cirka 25 hyresjuridiska rådgivare i Uppsala.

– Välkommen till rådgivningen, du talar med Johanna, vad kan jag hjälpa till med?

Johanna Lundmark är en av 25 hyresjuridiska rådgivare på Hyresgästföreningens kontor i Uppsala som svarar på frågor från hyresgäster. Cirka 20-25 telefonsamtal och ungefär tio mejl brukar det bli per dag. När Hem & Hyra är med och lyssnar handlar några av samtalen om andrahandsuthyrning, inomhustemperatur och snöskottning.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

En hyresgäst hyr privat på den uppländska landsbygden och har en hyresvärd som inte vill skotta förrän det slutar snöa. Johanna informerar om att hyresvärden är skyldig att utföra snöröjning och kan bli skadeståndsskyldig om en hyresgäst råkar ut för en olycka. Men när det kommer till kritan drar sig hyresgästen ändå för att låta Hyresgästföreningen kontakta hyresvärden.

– Så här är det ibland, hyresgästen vågar inte driva ärendet vidare. Och vi kan inte driva ärenden anonymt, säger Johanna Lundmark.

En annan hyresgäst undrar hur mycket hon kan lägga på hyran när hon ska hyra ut i andra hand. Svaret är max tio procent för en möblerad lägenhet.

Annons
Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

– Annars kan hyresgästen ansöka till hyresnämnden om att få tillbaka överhyra och då kan förs­ta­handshyresgästen bli återbetalningsskyldig, säger Johanna.

Många samtal är just bara rådgivningar, men ibland skickar Johanna en bristblankett till hyresgästen som hen får fylla i och ge till hyresvärden, och ibland behöver en av Hyresgästföreningens jurister kopplas in. En hel del ärenden löser sig ändå ganska snabbt, konstaterar Johanna.

– Många ringer först till oss och undrar vad de kan ställa för krav på hyresvärden. Jag brukar säga att de ska börja med att göra en felanmälan till hyresvärden. Många gånger löser det sig då, eller efter att vi skickat en bristblankett och hyresvärden ser att vi är inblandade.

Läs ocksåDåligt har blivit bättre – men nu kräver kommunen Oscar Properties på 40 000 kronorEn delad på med en dammsugare och ett husfasad.

I fjol hanterade Hyresgäst­föreningens hyresjuridiska rådgivning 3 695 ärenden från regionerna Aros-Gävle och Mitt.

Annons

Den vanligaste typ av ärenden som hyresgäster ville ha hjälp med under 2017 var olika brister i lägenheten. Det kan till exempel handla om skador, fuktskador eller ohyra.

Brister i lägenhet handlar oftast om badrum och kök. Störande grannar är ovanligt, i första hand är det den egna lägenheten som medlemmar har problem med.

Fakta: Så här kontaktar du Hyresgästföreningen

• Om du behöver råd om något som rör ditt boende, ring Hyres­juridiska rådgivningen på telefon 0771-443 443.

• Rådgivningen kan i sin tur slussa dig vidare till en jurist eller ärendehandläggare om det behövs.

Läs också Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Här har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrorna Medlem hittade känsliga brev som Hyresgästföreningen slängt: "Jag blev förvånad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.