Annons

Många tvingas flytta efter renovering

Nyheter Att välja köksluckor och kakel är inga problem.Men när det kommer till att påverka kostnaden för en renovering har hyresgäster lite att säga till om.Många har inte råd att flytta tillbaka igen, visar en ny studie.

Renoveringen av de hundratusentals miljonprogramslägenheter som är i sämst skick beräknas kosta närmare 300 miljarder kronor.

Och det är inte bara för fastighetsbolagen som kostnaden kan bli hög.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Den dagsfärska studien ”… men vart ska ni då ta vägen?” visar att de boende har väldigt liten möjlighet att påverka renoveringen, och sluteffekten på hyran.

I tre av de fyra undersökta fallen har hyresgästerna krävts på höjningar från 50 procent och uppåt.

– Väldigt många får inte råd att flytta in igen. Ett av företagen räknade med att hälften av hyresgästerna i ett område inte skulle komma tillbaka, säger Sara Westin, kulturgeograf vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

Annons
Läs ocksåBarnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg"

Studien ger en dyster bild av hur renoveringsprocessen går till. Ofta börjar det med att de boende får en fin broschyr i brevinkastet, som försäkrar att ombyggnationen kommer att ske på hyresgästernas villkor. Men i slutändan sträcker sig den faktiska makten att påverka sin egen lägenhet inte mycket längre än till kosmetiska åtgärder.

Det finns ett glapp mellan teori och retorik samt praktik, menar Sara Westin.

Hon ger som exempel att man får vänta sig tunga påtryckningar från bostadsbolaget om man inte genast skriver under godkännandebrevet för renoveringen.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

– Man får upprepade samtal och nya brev. Det kan upplevas som rena trakasserier. Dessutom står det att man försenar för alla om man inte skriver på och att bolaget då tar ärendet till hyresnämnden, där de oftast får rätt.

Annons

Ett annat stort problem är att bostadsbolagen ofta vägrar ge en slutnota för hyran i förväg, berättar hon.

– Det finns ingen lag på att man måste redovisa vad det kostar. Och när väl Hyresgästföreningen kopplas in är det för sent. Då har redan åtgärdslistan, där man accepterar renoveringen, skrivits på.

Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.