Annons

Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: ”Psykisk och fysisk terror”

Borås Ventilationen ska bytas ut och bli bättre. Men under arbetet upplever hyresgästerna hos Bostäder i Borås ett rent helvete. "Jag är orolig över mina barns hälsa", säger Isabel Fällström Nano.
Isabel Fällström Nano är orolig över hur hennes barn påverkas var störningarna under ventilationsarbetet på Hansinggatan på Hulta i Borås.
Foto: Privat
Isabel Fällström Nano är orolig över hur hennes barn påverkas var störningarna under ventilationsarbetet på Hansinggatan på Hulta i Borås. "Oljudet förföljer oss överallt", säger hon.

Ett kraftigt borrande tvingar oss att höja rösten på gården utanför Hansinggatan 129 på Hulta i Borås.

– Vi vet inte om vi ska hålla oss utomhus eller inomhus. Oljudet förföljer oss överallt, säger Isabel Fällström Nano, som flyttade in i Borås kommunala Bostäders hus för fyra år sedan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det är eftermiddag och Isabels dotter har just kommit hem från skolan. På Isabels arm sitter den 6 månader gamla sonen. Ett par stora gröna hörselkåpor täcker hans öron.

– Jag oroar mig mest är hur störningarna påverkar barnens hälsa. Vår yngste måste få sova även på dan. Och våra två äldre barn behöver arbetsro för att göra sina läxor eller vila efter skolan. Men det går inte i det här oväsendet.

Läs ocksåIndustriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo"Gullspångsbostäders vd Magnus Persson.
Arbetet med att byta ut ventilationen drog igång i april och påverkar hyresgästernas både inom- och utomhusmiljö.
Arbetet med att byta ut ventilationen drog igång i april och påverkar hyresgästernas både inom- och utomhusmiljö.

Orsaken till störningarna är ventilationsbytet som den kommunala värden Bostäder i Borås drog i gång i april. Isabels hus är först ut.

– Vi fick ett brev om att arbetet skulle förbättra vår inomhusmiljö och förebygga fukt. Men det stod inget om hur stort och störande arbetet skulle bli. Den informationen borde ha varit bättre. Man kan inte kräva att folk ska bo och betala hyra för en sån här byggarbetsplats. Med oljud, damm, igenbommade fönster och stängda entréportar under väldigt lång tid.

”Som en jordbävning”

Grannen Haroon Khan håller med. Han är It-tekniker och jobbar ofta hemifrån. Men sedan arbetet drog igång i april har det varit omöjligt. Byggnadsarbetet drar igång klockan sju på morgon och sen störs de boende under hela dagen av borrningar och buller. Haroon säger att det känns som man befinner sig mitt i en jordbävning.

– Vi utsätts för psykisk och fysisk terror, säger han.

Hittills har Haroon vägrat släppa in Bostäder i lägenheten för det invändiga arbetet. Och han kräver kompensation för störningarna som han och hans familj utsätts för.

– Att inte släppa in dem är vårt enda påtryckningsmedel, säger Haaron, som nu vill att Hyresnämnden ska ta upp ärendet.

Läs ocksåHär är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"
Arbetet på Hansinggatan på Hulta i Borås innefattar även ny fasadbeklädnad.
Under arbetet är tillgängligheten på Hansinggatan på Hulta begränsad.

I lägenheten bredvid bor Olivera Cvetanavic med sin man och deras tre barn. För dem har ventilationsbytet och störningarna lett till ett drastiskt beslut – de flyttar.

Annons

För även om arbetet nu är så gott som klart just i deras lägenhet så kan de inte tänka sig att bo kvar när det blir övriga hus tur.

– Eftersom det är så svårt att hitta en hyresrätt har vi lånat pengar av olika släktingar och köpt en lägenhet, säger Olivera Cvetanavic, som tidigare trivts bra på Hansinggatan.

– När vi flyttade hit 2019 var det ett jättefint ställe att bo på. Med gården här ute där barnen kunde leka och alla trevliga grannar. Men nu har vi tröttnat. Det känns som vi blivit behandlade sämre än hundar.

Shahin Sohi har samlat in en rad namnteckningar från hyresgäster som är kritiska till ventilationsarbetet.
Shahin Sohi har samlat in en rad namnteckningar från hyresgäster som är kritiska till ventilationsarbetet.

Även hyresgäster som bor i husen intill är frustrerade. För även om ventilationsbytet inte nått deras hus än så drabbas de ändå. En av dem är Ghaleya Mustafa, som är rullstolsburen och sjukskriven på grund av kronisk värk. Hon beskriver tiden sedan arbetet drog igång som ett helvete då hon varken kunnat öppna fönstren för att vädra, sitta ute eller ta sig fram på gården.

– När man, som jag, lever med ständig smärta måste man försöka ta vara på de små sakerna i vardagen. Som att kunna sitta ute en solig dag. Men byggdammet och oväsendet gör det omöjligt. Och när min man försöker hjälpa mig att komma ut genom att köra fram bilen till porten så är det stopp. Ställningar och avspärrningarna är i vägen.

Namninsamling

I samma hus bor Shahin Sohi. Han jobbar som busschaufför nätter och tidiga mornar. Och kombinerar det med att studera på distans.

– Jag måste kunna sova och studera i min lägenhet om dagarna. Men oljudet gör det omöjligt, säger Shahin, som har samlat in en rad namnteckningar från hyresgäster som är kritiska till ventilationsarbetet.

Flera hyresgäster ifrågasätter även behovet av ny ventilation.

– Under de 27 åren jag har bott här har jag inte haft problem med varken fukt eller dålig inomhusluft. Men den här sista tiden har varit olidlig på grund av allt oväsen och byggdamm, säger 90-åriga Barbro Kihlberg, som undrar var hon ska ta vägen när det blir hennes hus tur.

Det är inte bara ny ventilation som installeras på Hansinggatan. Husens fasader fräschas också upp.
Det är inte bara ny ventilation som installeras på Hansinggatan. Husens fasader fräschas också upp.

På Bostäder i Borås menar man att ventilationsbytet i de gamla 60-talshusen är nödvändig. Att dagens livsstil gör att ventilationssystemet inte håller måttet längre.

Hyresgäster känner sig lurade och överkörda. Hade ni kunnat göra något annorlunda?

Annons

– Vi kunde ha varit tydligare i vår ursprungliga information om projektet. Berättat mer om hur det kommer att påverka hyresgästerna och varför vi vill genomföra det, säger projektchef Hans Dahlgren.

På frågan om det var aktuellt att erbjuda de drabbade hyresgästerna evakueringslägenheter svarar Hans Dahlgren så här:

– Inför ett sånt här arbete har vi ett samtal med varje enskild hyresgäst. Då tar vi reda på hur deras specifika behov ser ut. Vi har evakueringslägenheter som vi erbjuder på olika premisser. Det kan vara att man behöver vistas där dagtid eller flytta dit. Lösningarna ser olika ut. Men vi har inte som regel att man får bo till exempel på hotell.

Projektchefen: ”Ingen skyldighet att fråga om lov”

De 18 direkt berörda hyresgästerna har fått ge sitt medgivande till att arbete utförs i deras lägenheter. Övriga hyresgäster har inte haft något att säga till om.

– När det gäller dem har vi ingen skyldighet att fråga om lov, utan där är det information från vår sida som gäller.

Er hyresgäst Isabel Fällström Nano är orolig över hur störningarna påverkar hennes barn hälsa. Vad vill du säga till henne?

– Att vi alltid jobbar för att få till en så bra miljö kring projektet som möjligt, säger Hans Dahlgren.

Vad händer nu?

– Vi slutför och utvärderar arbetet i det första huset. Därefter får vi ta beslut om samma arbete ska göras i fler hus. När det gäller kompensation för störningar så pågår det en förhandling med Hyresgästföreningen om det, säger Hans Dahlgren.

Läs också Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.