Annons

Mariam lurades av bedragare

Linköping Hon betalade 22 500 kronor i deposition. Men när Mariam Mirström kom till Linköping fanns ingen lägenhet och pengarna var borta. Polisen utreder nu bedrägerihärvan där ett 30-tal har drabbats i jakt på bostad.

Genom att låtsas hyra ut bostäder som han egentligen inte har tillgång till misstänks en person ha lurat till sig 100 000-tals kronor.

En av de drabbade är Mariam Mirström från Växjö. När hon fick besked att hon kommit in på en utbildning vid Linköpings universitet började hon genast söka bostad. Hon insåg snabbt att läget var besvärligt utan vare sig kontakter i Linköping eller några köpoäng hos de lokala hyresvärdarna.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

– Jag satte in en annons på Blocket. Efter några dagar så fick jag ett sms från en man som berättade att han hade en tvåa på 64 kvadratmeter att hyra ut. Hyran var 5 800 kronor i månaden. Jag tyckte att det lät väldigt bra, berättar Mariam Mirström.

Hon svarade att hon var intresserad och att hon ville komma på visning. Då förklarade mannen att det inte var möjligt eftersom han för tillfället befann sig i Spanien. Däremot erbjöd han sig att skicka ett kontrakt och om Mariam tackade ja så ville han ha två månadshyror i deposition. När hon tvekade kom de överens om att hon skulle föra över
3 500 kronor genast och resten i samband med att nycklarna överlämnades.

Mariam tyckte att det lät rimligt men förklarade att hon också ville se att Botrygg, som äger fastigheten, har godkänt att lägenheten hyrs ut i andra hand. När mannen hörde av sig på nytt sa han att värden krävde ytterligare deposition för att kunna ge sitt godkännande.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

– Då blev jag lite tveksam, det kändes konstigt, säger Mariam.

Men med hjälp av vänner kollade hon upp mannen via internet och då allt såg ut att stämma valde hon att betala. I flera omgångar förde hon över depositionspengar och den första månadshyran till mannen via swish, sammanlagt 22 500 kronor.

Sedan upptäckte hon att det inte fanns någon ledig lägenhet.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

– Det var en slump. Jag hade en konstig magkänsla och sökte på internet. Då upptäckte jag att tre personer redan var skrivna på lägenheten som jag skulle hyra.

När Mariam gjorde egna efterforskningar visade det sig att de inte kände till något om uthyrningen. Ett samtal till Botrygg bekräftade hennes onda aningar.

Annons

– De sa att jag blivit lurad och uppmanade mig att göra en polisanmälan.

Det gjorde Mariam. Hon tog även kontakt med sitt försäkringsbolag och de båda banker som varit inblandade i swish-överföringen.

– Bankerna sa att de inte kunde göra något och försäkringsbolaget svarade att försäkringen inte gäller när man blir lurad på pengar.

För att inte gå miste om sin utbildningsplats valde Mariam att ändå åka till Linköping med sitt flyttlass. Det blev en tuff första tid.

– De första nätterna sov jag i bilen.

Via en vän till en vän fick hon tag på ett rum i Ryd där hon kunde bo tillfälligt medan hon fortsatte leta bostad. Efter några veckor fick hon en andrahandslägenhet. Men pengarna är fortfarande borta.

– Jag betalade depositionen med sparpengar och lån från vänner. Jag måste betala tillbaka, men det är svårt eftersom jag lever på studiemedel. 22 500 kronor är jättemycket pengar för mig.

Mariam Mirström är inte ensam. Hennes fall utreds nu av Stockholmspolisen, som en del i en härva där sammanlagt ett 30-tal bostadssökande över hela landet tros ha lurats på samma sätt av en och samma person.

– Det är liknande tillvägagångssätt, där personer har betalat in deposition för lägenheter. Det rör sig om alltifrån någon enstaka tusenlapp till uppåt
30 000 kronor. Jag har inte den exakta siffran på hur mycket pengar det handlar om sammanlagt, säger Thomas Moritz, utredare vid Stockholmspolisen.

Annons

Han vill inte uppge om den misstänkte är samme man som Mariam har haft kontakt med. Ingen person har ännu formellt delgivits misstanke i just hennes fall, men polisen tror att det har samband med andra ärenden där det finns en misstänkt.

– Eftersom utredningen pågår så kan jag inte uttala mig om de sakerna just nu, säger Thomas Moritz.

En åklagare är inkopplad i utredningen och Thomas Moritz räknar med att åtal kommer att väckas framöver. Men om det betyder att Mariam Mirström och de andra berörda kommer att få tillbaka sina pengar är oklart.

– Det beror helt och hållet på om någon blir dömd och vilken betalningsförmåga den dömde har. Men man kanske inte ska ha alltför stora förhoppningar då de som begår den här typen av brott ofta gör det för att de är i behov av pengar och då ofta hinner göra av med dem, säger Thomas Moritz.

Mariam vill berätta sin historia för att varna andra.

– Jag känner mig så dum. Men jag trodde verkligen att det var säkert eftersom swish kräver bank-id och ett svenskt bankkonto.

Kunde du ha gjort någonting annorlunda?

– Jag skulle förstås ha krävt att få se lägenheten innan jag betalade någonting. Och så skulle jag ha kontaktat Botrygg direkt och inte när det redan var försent. Men man är i en väldigt utsatt situation när man verkligen behöver någonstans att bo. Jag var ett lätt offer.

Läs också Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan” Sexbarnsfamilj hotades med vräkning - av kommunen som fixat kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.