HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Marie Linders nyårsönskningar

Nyheter Alla ska få rätt till ett eget tryggt hem. Det är Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linders högsta önskan inför det nya året.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder har många nyårsönskningar inför 2019.

Hon har en hel radda nyårsönskningar, men den viktigaste är ändå att unga vuxna ska kunna flytta hemifrån och att det ska gå att hitta en bostad om man separerar, får nytt jobb eller blir äldre.

– Det känns jättekonstigt att behöva önska en sådan sak när vi går in i år 2019, men det är den övergripande frågan att alla ska få rätt till ett eget hem. Det fungerar inte i dag och nu när investeringsstödet avvecklas från 1 januari är det många som riskerar att hamna ännu längre bort från bostadsmarknaden, säger Marie Linder.

Läs ocksåNu kan tillval bli ännu dyrare

Utöver denna övergripande fråga har hon flera delönskningar:

– Jag hoppas att vi tillsammans med bostadsmarknadens parter ska kunna utveckla den gemensamma modellen i trepartssamtal och att staten förstår att det behövs en mycket mer aktiv bostadspolitik, speciellt när det gäller finansieringen.

Marie Linder önskar också en skatteöversyn, som leder till att man får bort obalansen mellan olika upplåtelseformer, att konkurrensen inom byggsektorn förbättras och att alla kommuner ska bygga bostäder.

Läs ocksåSlut för gårdsföreningar i Kristineberg

– Det handlar om att ta ett gemensamt ansvar för att alla ska kunna bo. Jag tror på att alla ska kunna mötas i bostadsområdena, människor med olika ekonomiska förutsättningar och olika bakgrund. Jag är övertygad om att det leder till ett bättre samhälle. Tyvärr finns det kommuner som inte vill bygga för att de inte vill få dit fel människor.

Flera av de här nyårsönskningarna har du haft även tidigare år – kan du inte bocka av någon?

– Vi har inte lyckats fullt ut med våra önskningar, men vi har ändå lyckats flytta fram den bostadspolitiska frågan på dagordningen och vi har framgångsrikt drivit på när det gäller bostadsbyggandet. Vi har också lyft fram behovet av bostäder med mer rimliga hyror.

Läs ocksåWhiskyresor och miljonlöner till Hyresgästföreningens värvare

– Alla dessa år utan bostadspolitik gör att min önskelista tyvärr kanske ser likadan ut nästa år, men så småningom kommer vi att beta av den. Det är ungefär som att skicka önskelista till tomten. Önskar man sig samma sak tillräckligt många gånger så kanske man får det till slut!

Läs också Halmstadbo fick årshyran sänkt med 42 000 kronor Hoppfull fest i Biskopsgården

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.