HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mats kan lösa det mesta

Sandviken Respekt, tålamod och tydlighet är Mats Johanssons bästa verktyg. Nu när han jobbat i 18 år som boendekonsulent vid Sandvikenhus är han något av en expert på problemlösning och konflikthantering.
Foto: Mats Jonsson
Mats Johansson löser konflikter och problem i sitt jobb som boendekonsulent på Sandvikenhus.

Varför bråkar grannar med varandra?
– Ofta beror det på att de befinner sig i olika faser i livet. En är van att gå och lägga sig tidigt och tycker det är störande med en smällande dörr efter klockan nio. En annan har senare vanor. Då gäller det att hitta gemensamma spelregler.

Vad är knepet för att lösa konflikter?
– Att kunna känna in folk, visa respekt och tålamod. Man får inte gå in med några egna värderingar. Jag lägger aldrig skam eller skuld på hyresgäster som stör grannarna. Det är viktigt att skilja på person och beteende.

Läs ocksåOväntade corona-effekten: färre hotas av vräkning

Hur närmar du dig en aggressiv hyresgäst som riskerar vräkning?
– Det gäller att hitta en neutral ingång. Det är viktigt att hitta något som bryter mönstret och tar bort det aggressiva. Man får gå lite på intuition, försöka uppträda lugnt och avslappnat utan att vara mjäkig eller platt.

Vad betyder bostaden för människor som lever ute i marginalen?
– Den är oerhört viktig. Bostaden är det sista de ger upp. Med en bostad har de människovärde och en fast punkt att bygga någonting nytt utifrån. Blir de av med den riskerar de att tappa fotfästet och hamna på gatan.

Är det inte tröttsamt att behöva gå in och styra och ställa i en vuxen persons liv?
– Nej, man får komma ihåg att det inte är så lätt alla gånger att vara människa. Man har inget jobb, man kanske har missbruksproblem, man kanske mår psykiskt dåligt. Då kan det behövas någon som är där och sätter gränser åt en på ett respektfullt och vänligt sätt.

Läs ocksåEtt lyft för Sandvikens bomarknad

Vilken är den vanligaste fördomen du möter?
– Det är nog när alla som kommit till Sverige blir kallade ”dom där”, alldeles som det vore en enhetlig grupp. Vi är väldigt noga med att få ned frågorna på individnivå. Var hyresgästerna kommer ifrån bryr vi oss inte i.

Varför är tvättstugor en så laddad miljö?
– För att det är ett gemensamt utrymme. En del har inga krav alls. För andra kan lite ludd i luddfiltret vara en katastrof. Då gäller det att sätta ribban på en rimlig nivå.

Tar du en vräkning som ett personligt misslyckande?
– Nej, det har jag lärt mig att inte göra. En del förtjänar helt enkelt inte att få bo kvar. De har förbrukat sitt förtroende hos oss. Då är det de som förlorat, inte jag.

Läs ocksåEfter Vänersborgsvräkning - Nu agerar Hyresgästföreningen

Hur känns det att bli dödshotad bara för att man gjort sitt jobb?
– Jag blir ledsen. Då har jag inte lyckats kommunicera min egen roll, varför jag är där och på vems uppdrag. Det har blivit något personligt fast jag bara är en budbärare och inte den som själv blivit störd.

Blir folk ofta arga på dig?
– Nej, jag bygger relationer med dem som stör och får deras förtroende. Det är min starka sida. De förstår min roll och förstår varför det fungerar som det gör.

Vad gör dig glad i ditt jobb?
– Det som driver mig är att vi kan göra skillnad för folk. Vi kan hjälpa människor som är ute i marginalen att hamna rätt. Jag ser oss som hjälpare. Vi kan vara de som ändrar ett mönster och ett beteende till någonting bättre.

Fakta: Mats Johansson

Ålder: 57 år.
Familj: Sambo, två hemmavarande barn,
ett utfluget barn, fyra barnbarn och två hundar.
Bor: Hus i Västanbyn.
Intressen: Sjunger i Hjärtekören, tränar och spelar word feud.
Drömmer om: ”Att kunna avveckla mig själv i min tjänst.Det vore perfekt om jag inte behövdes.”

Läs också Grannar i Majorna stöttar varandra i coronatider "Coronafika" i Trollhättan bryter ensamheten en stund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.