HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Måttliga höjningar av hyran i Värmland och Örebro

Örebro Hyrorna är klara hos 20 av 28 kommunala bostadsbolag och de flesta privata värdar i Örebro och Värmlands län. Två bostadsbolag valde att ligga kvar på samma hyra som förra året. Andra höjde måttligt.

Sett till de som är klara, höjs hyrorna i genomsnitt med 0,68 procent i Värmlands län och 0,8 procent i Örebro län hos kommunalägda hyresvärdar.

De högsta höjningarna hittills gjordes i Årjäng och Ljusnarsberg med 1,25 respektive 1,30 procent. Den lägsta hos Karlstad Bostads AB med 0,29.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Dessutom valde två hyresvärdar att inte höja hyrorna alls. Dels den privata hyresvärden Botrygg i Örebro län och det kommunala bostadsbolaget Grums hyresbostäder.

– En nollhyra innebär inte bara att hyresgästerna får en lättnad, utan också att bolagen kan ge det utifrån att de har en så god ekonomi att de klarar det. Det finns ingen risk för framtiden, säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg i region Mitt.

Han berättar vidare om exempel sen tidigare år där förhandlarna pressat bolag ned till noll, men där företaget sedan inte klarat sina åtaganden:

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

– Då kan man med facit i hand, fundera på om det verkligen var bra att inte höja hyran, säger Marcus Kjellin.

Och fortsätter:

Annons

– Skillnaden för de här bolagen är att det inte finns några risker. Hyresgästerna bor hos bolag som har råd att inte höja hyran under ett år, men som ändå kommer klara att leverera bra förvaltning.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Allt färre bostadsbolag i Örebro och Värmland lämnar yrkanden före förhandlingen.

Det beror enligt Marcus Kjellin på att man i stället har en mer öppen och förutsättningslös diskussion än tidigare.

– Det är en trend där man går ifrån den traditionella budgivningsförhandlingen och i stället diskuterar vad som är rimligt. Men det följer samma mönster som innan. Bostadsbolagen vill höja och vi hålla igen.

Bland dem som ändå kom med ett yrkande ser man att även de ligger lägre än för ett par år sedan då yrkan­den på uppemot tio procent inte var ovanliga. Högsta yrkandet i år hade Årjängs Bostads och Karlskogahem som bägge låg runt två procent – en nivå där tidigare uppgörelser låg.

– Läget vi har nu är i ett historiskt perspektiv unikt. Nu är vi nere och förhandlar om tiondelar, säger han.

Annons

Att hyrorna kan hållas nere beror bland annat på ränteläget. Men också på bostadsbristen

– För några år sedan hade många små bolag problem med tomma lägenheter. Men där är det också bostadsbrist i dag och det innebär att det som tidigare har varit ett inkomstbortfall och minus i kassan har blivit pengar in. Det får väldigt stor effekt, säger Marcus Kjellin.

De privata hyresvärdarna Behrn, Melins, Västerstaden PG Jönsson, OP-fastigheter, Ekströms, Alvar Pettersson, Asplunds och Ragnarsson i Örebro landade på 0,85 procents hyreshöjning för 2017.

Färdiga hyror hos kommunala bolag 2017

Allmännyttiga bolag Yrkande Höjning
Värmlands län
Hammaröbostäder  -*
Arvika Fastighets  –
Eda Bostads 1,20% 0,80%
Forshagabostäder 1,00% 0,65%
Grums Hyresbostäder 0,00%
Hagforshem  –
Karlstads Bostads 0,29%
Kilsbostäder  –
Kristinehamnsbostäder  –
Munkforsbostäder 1,40% 0,90%
Stiftelsen Björkåsen 1,50% 1,00%
Stiftelsen Filipstadsbostäder  –
Sunne Bostads  –
Säfflebostäder 0,96% 0,70%
Torsby Bostäder 0,55%
Årjängs Bostads 2,29% 1,25%
Örebro län
Laxåhem 0,65%
Askersundsbostäder 0,65%
Degerforsbyggen 0,90% 0,70%
Hallbo 0,50% 0,50%
Hällefors Bostads 0,73%
Karlskogahem 2,00% 0,95%
Kumla Bostäder 0,70%
LekebergsBostäder  –
Lindesbergsbostäder 1,50% 0,80%
Ljusnarsbergs Kommun 1,30%
Norabostäder 0,70%
ÖrebroBostäder 1,10%

Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.