HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Med Anna in i framtiden

Göteborg När rekryteraren frågade Anna om hon kände till Hyresgästföreningen blev svaret ”nej”. Tre år senare leder hon föreningens framtidsarbete.

När vi ska börja intervjun är Anna Lönn Lundbäck inte där. Några minuter senare skyndar hon in på kaféet där vi stämt träff med en ursäktande min.

– Jag förstod verkligen inte att klockan var halv två redan. Sorry att jag är lite sen. Men nu kör vi!

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Kanske är det typiskt för Anna: som regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige är det många bollar i luften samtidigt. Det gäller att snabbt kunna ställa om från möte till ett annat.

– Jag har nog en förmåga att vara i nuet. Nu sitter jag här med dig till exempel, och tänker inte så mycket på nästa möte eller debatt, säger hon lugnt.

Anna Lönn Lundbäck tillträdde som regionchef i Västsverige för tre år sedan. Innan dess jobbade hon på Göteborgs Räddningsmission, och även om hon jobbat med samhällsfrågor och bostadslöshet tidigare hade hon egentligen ingen erfarenhet av just Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

– Jag fick ett samtal av en rekryterare. ”Letar du efter nytt jobb?” Jag svarade nej, för jag var nöjd med var jag befann mig. Fast när jag ändå hade honom på tråden var jag tvungen att fråga, säger hon och skrattar.

Uppenbarligen var rekryteringen lyckosam, de tre åren har gått fort. Anna beskriver hennes första tid som regionchef som ”omtumlande”, med nya frågor och en annan organisationskultur. Framför allt har det hela tiden varit spännande.

– Jag tycker om att jobba med ständiga förbättringar. Vad kan vi göra ännu bättre? Jag är inte en person som upprätthåller och förvaltar, säger hon.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Sedan några månader tillbaka leder Anna Lönn Lundbäck också Hyresgästföreningens framtidsarbete, som ska tänka fritt kring visioner och framtida strategi. Än så länge vill hon inte avslöja något konkret, men säger samtidigt att hon har en tydlig idé.

– Vi ska betyda mer för fler. Exempelvis finns det ett antal tuffa frågeställningar, som trångboddhet eller segregation, som vi sällan pratar om. Det tror jag behöver ändras om vi ska vara en relevant samhällsaktör i framtiden.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.